Javában tart a bodzavirágzás szezonja, készülnek télre a finom szörpök.
A Veszprém vármegyei Jásdon évek óta ünnepnapja is van a bodzának, amikor egész napos fesztivál keretében készülnek a bodzavirágos finomságok.
A közelmúltbeli eseményen Borsi Anita a Veol-nak elárulta a bodzavirágos palacsinta, más néven a palacsintatésztában kisütött bodzavirág receptjét, melyet nagymamáik korától őriznek a Bakonyban.
A finomság nem a szó szoros értelmében vett palacsinta, de mégis van köze hozzá, és olyan desszert, amit vétek kihagyni.

Hozzávalók
- legalább 20 bodzavirág tányér
- 1 kg liszt
- 3 tojás
- 1 kiskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- tej
- ásványvíz vagy szódavíz
- zsír vagy olaj
Elkészítése
- A hozzávalókat keverjük össze csomómentesen, de a palacsinta tésztánál sokkal sűrűbbre.
- Hígítjuk kevés tejjel vagy ásványvízzel, de legyen olyan sűrű, mint az amerikai palacsinta tésztája.
- Csak olyan helyről szedjünk bodzavirágot, ami nincs közel közúthoz, nem éri semilyen szennyezés.
- A frissen szedett bodzavirágok tányérjait nem szabad megmosni, azokat mártsuk bele a tésztába – akár meg is mozgathatjuk benne -, úgy, hogy csak a szára maradjon ki belőle.
- Amikor kiemeljük, kicsit csepegtessük le, hogy ne csak a tészta, hanem a bodzavirág ízét is jól érezhessük fogyasztásakor.
- A tésztában megforgatott virágot tegyük forró zsírba vagy olajba.
- Hosszabb ideig tarthat a kisütése, mint a palacsintáé, mert a közepének is át kell sülnie. Akkor készek, amikor kívülről étvágygerjesztően világosbarnák.
- Tegyük konyhai papírtörlőre, a zsiradék így felszívódik.
- Fahéjas porcukorral tálalhatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Különleges tavaszi csemege az akácos palacsinta, mások arra esküsznek, hogy árvácskával készül a palacsinták hercegnője. Aki sósabb változatra vágyik, annak tökéletes választás a cukkiniből készült palacsinta.