Otthon készült

Tavaszi csemege a bakonyi nagyi bodzavirágos palacsintája

facebook/ovádi péter
facebook/ovádi péter
Olyan desszert, amit vétek lenne kihagyni. Mutatjuk a receptjét is.

Javában tart a bodzavirágzás szezonja, készülnek télre a finom szörpök.

A Veszprém vármegyei Jásdon évek óta ünnepnapja is van a bodzának, amikor egész napos fesztivál keretében készülnek a bodzavirágos finomságok.

A közelmúltbeli eseményen Borsi Anita a Veol-nak elárulta a bodzavirágos palacsinta, más néven a palacsintatésztában kisütött bodzavirág receptjét, melyet  nagymamáik korától őriznek a Bakonyban.

A finomság nem a szó szoros értelmében vett palacsinta, de mégis van köze hozzá, és olyan desszert, amit vétek kihagyni.

facebook/ovádi péter

Bodzavirágos palacsinta – Palacsintatésztába mártott bodzavirág recept (kinek hogy tetszik)

Hozzávalók

  • legalább 20 bodzavirág tányér
  • 1 kg liszt
  • 3 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • tej
  • ásványvíz vagy szódavíz
  • zsír vagy olaj

Elkészítése

  • A hozzávalókat keverjük össze csomómentesen, de a palacsinta tésztánál sokkal sűrűbbre.
  • Hígítjuk kevés tejjel vagy ásványvízzel, de legyen olyan sűrű, mint az amerikai palacsinta tésztája.
  • Csak olyan helyről szedjünk bodzavirágot, ami nincs közel közúthoz, nem éri semilyen szennyezés.
  • A frissen szedett bodzavirágok tányérjait nem szabad megmosni, azokat mártsuk bele a tésztába – akár meg is mozgathatjuk benne -, úgy, hogy csak a szára maradjon ki belőle.
  • Amikor kiemeljük, kicsit csepegtessük le, hogy ne csak a tészta, hanem a bodzavirág ízét is jól érezhessük fogyasztásakor.
  • A tésztában megforgatott virágot tegyük forró zsírba vagy olajba.
  • Hosszabb ideig tarthat a kisütése, mint a palacsintáé, mert a közepének is át kell sülnie. Akkor készek, amikor kívülről étvágygerjesztően világosbarnák.
  • Tegyük konyhai papírtörlőre, a zsiradék így felszívódik.
  • Fahéjas porcukorral tálalhatjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Különleges tavaszi csemege az akácos palacsinta, mások arra esküsznek, hogy árvácskával készül a palacsinták hercegnője. Aki sósabb változatra vágyik, annak tökéletes választás a cukkiniből készült palacsinta.

Kapcsolódó
Kezdőknek is sikerélményt nyújt a palacsintatorta
Egy családi jolly joker ez a torta.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik