Virágzó vidékünk

Olasz gólyatöcs barangol a Hevesi-síkon

Mezőszemere határában egy belvízfolton figyelték meg a színes gyűrűvel megjelölt madarat.

A területen alkalmanként akár 8-10 gólyatöcs is előbukkan, de gyűrűzött példány ritka belőlük – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Legalább 9 éves a vendég

A megfigyelt madarat 2010. áprilisában gyűrűzték meg Olaszországban Mirandola (Mortizzuolo) mellett a Pó-síkságon, mostani tartózkodási helyétől 789 km-re. A gyűrűzési adatok szerint akkor már teljesen kifejlett tollazatú madár volt, ami azt jelenti, hogy 2008-ban, vagy korábban kelt ki a tojásból, így legalább a 9. naptári évét kezdte meg idén.

golyatöcs2

Gyűrűs jelölést a madaraknál már a XX. század elején is alkalmaztak annak érdekében, hogy vonulásukról, szokásaikról minél több információt gyűjtsenek. Korábban elsősorban egy számsorral ellátott alumíniumgyűrűt helyeztek a lábukra, amelyet azonban csak a madár kézre kerülése estén lehet leolvasni. Napjainkban egyre elterjedtebb a színes gyűrűs jelölés. Ennek előnye, hogy a madarat terepen is könnyebben azonosítani lehet, így jóval több adat és információ gyűlhet össze egy-egy egyeddel kapcsolatban.

golyatöcs3

Afrikában telel

A gólyatöcs rendszeresen előfordul, és költ a dél-hevesi régióban. Parti madár, amely a sekély vizekben táplálkozik, és vízpartokon fészkel. Vonuló, a telet Afrikában tölti, április második felében érkezik vissza a térségbe. Az olasz madarat továbbra is nyomon követik, és szeretnék itteni fészkelését is bizonyítani.

Képeink illusztrációk – Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik