Virágzó vidékünk

Hamarosan kirepül a fészekből a félárva sasfióka – Most még megnézheted webkamerán

A hímet megmérgezték, a tojó lett a családfenntartó.  

Nagyra nőtt, megerősödött és készen áll a repülésre, az önálló életre a húsvét napján, a bekamerázott fészekben kikelt rétisas fióka. Bár nem indult könnyen az élete – hiszen amint a vizsgálatok kiderítették, mérgezésben elvesztette apját -, mégis felcseperedett – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Beigazolódott a mérgezés

Az állatorvosi vizsgálat igazolta, hogy a május 2-án a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megtalált, elpusztult rétisas halálát méreg okozta. A vizsgálati jelentés szerint karbofuránt találtak a madár szervezetében. A karbofurán erős, nagyon gyorsan ható idegméreg, melynek felhasználását és forgalmazását az Európai Unió 2008. decemberében betiltotta.

A nemzeti park szakemberei hatékony civil segítséggel, a Paksi Atomerőmű Horgászegyesülettel karöltve átsegítették a tojót a nehéz időszakon. Sokáig aggódhattak a családért a nézők és szakemberek, a kicsi mégis felnőtt. A fióka táplálása kemény munka, és mivel jórészt a hím hordta a halból, vízimadarakból álló élelmet a fiókának, a tojónak időre volt szüksége, mire átvette a családfenntartói szerepet.

Hamarosan elhagyja a fészket a fióka

A rétisas fiókák körülbelül 10 hetes korukban hagyják el a fészket. Egyetlenke – ahogyan a kommentelők nevezik – napokon belül elrepülhet, és üresen marad a fészek egy ideig. A kirepült fiókák, amint az a sasoknál szokás, hónapokig a szülőkkel maradnak a fészek közelében. Ez idő alatt válnak a levegő urává, és megtanulják a vadászat, halfogás csínját-bínját. Ősszel – amikor az idős madarak elkezdik a fészket tatarozni, a revírt védeni – odébbállnak, és bekóborolják az egész Kárpát-medencét. Öt éves korukig, az ivarérettség eléréséig csavargó életet élnek.

Új udvarló a láthatáron

A mérgezés óta még gyakoribb terepi ellenőrzések, bejárások során a nemzeti park igazgatóság munkatársai egy új, idegen ivarérett hím sas jelenlétét igazolták a fészek környékén, így könnyen lehet, hogy ősszel párba áll a már jól ismert tojóval, és nem marad üresen a fészek a következő költési időszakban sem. Igaz, ez a hím többször is meglátogatta a fészket, és jó párszor ellopta az élelmet a fiókától, mégis remélhetőleg jó apává válik, és hasonló vehemenciával gondoskodik a következő generáció védelméről, etetéséről is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik