Virágzó vidékünk

Ritka látványt kínálnak a patkolókovácsok és a jósvafői hucul lovak

Megtekinthető kancabírálat, méneshajtás, pusztaötös-bemutató és lovas felvonulás is.

2016. augusztus 5-7. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Jósvafői Lovasnapokat az Aggteleki-karszt hegyei közt megbúvó kis hegyi faluban. Az évente megrendezésre kerülő huculösvény a helyi kisló-fajta egyik legnagyobb megmérettetése – tájékoztatott az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága. A három nap programja – egy korábbi rendezvényről – 2 percbe sűrítve egy videón:

A hucul ló

A Kárpátokban kialakult fajta jelentősen eltér más fajtákétól, a kultúrfajtákhoz szokott szemű ember számára szokatlan a primitív fajtákra jellemző apró termet, de kis mérete ellenére nem kelti csökött ló benyomását. A jósvafői hucul ménesről – melyről korábban itt írtunk – lenyűgöző videó is készült:

A középhosszú gyakran hosszú nyakat dúsan fedi a sörény, mely vastag szálú a sűrű üstökkel együtt. Igazán előnyös tulajdonságai a hegyes, nehéz terepen mutatkoznak meg. Itt irányítás nélkül, nagy biztonsággal jut túl minden akadályon.

VII. Jósvafõi Hucul Lovasnapok

Huculösvény

A közel 15 éves múltra visszatekintő huculösvény verseny azért jött létre, hogy a Krakkói Egyetem által kitalált akadályverseny lehetővé tegye ezen lófajta biztos léptűségének, irányíthatóságának, megbízhatóságának mérését.

hucul2

A négy kategóriát magába foglaló lovas ügyességi vetélkedőn találkozhatunk épített és természet adta, vizes, hegyes akadályokkal: keskeny árkokat vagy víz feletti, magasra emelt pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, természetes fix, engedelmességi és verhető ugrásokat, ijesztő (például szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

Patkolókovács verseny

Célja a tradicionális patkolókovács szakma művelőinek megmérettetése, tudásuk átadása és megőrzése az utókor számára. A versenyen a kovácsok bemutatják a különböző nemzeti iskolák technológiai sajátosságait, ezzel elősegítve egymás szakmai fejlődését.

A részletes program itt található.

Fotók: MTI – Komka Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik