Virágzó vidékünk

Átadják a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontot

Nagyszabású lovas ünnep lesz a hétvégén, szombaton Szilvásváradon, átadják a Lipicai Lovasközpontot, amely a hazai lovas világ utóbbi évtizedeinek legnagyobb beruházása.

Lovas nemzet vagyunk, szeretjük a lovakat. Lovaskultúránk fejlődésének újabb állomása a november 12-én átadásra kerülő fedett lovarda Szilvásváradon.

A közel 1,9 milliárd forintos beruházásból megépült fedett lovarda csupán az első üteme a nagyszabású fejlesztésnek. 2017-ig megvalósulásra várnak még a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont egyéb létesítményei is, mint a négy évszakos pálya és a szükséges kiegészítő építmények, valamint a környező infrastruktúra -derül ki az FM közleményéből.

Fotó: ménesgazdaság.hu
Fotó: ménesgazdaság.hu

A szilvásváradi lipicai ménes olyan érték, amelyre büszkék lehetünk, hiszen a lipicai az egyik leghíresebb lófajta a világon, a szilvásváradi gazdaság évtizedek óta őrzi, gyarapítja ezt a nemzeti kincset. Mindez a Kincsem Nemzeti Lovas Program része, amely további jelentős beruházásokat is takar: Bábolnán, Mezőhegyesen, Fábiánsebestyénben, a Nemzeti Lovardánál közel 2,5 milliárd forintból felújítási munkák zajlanak.

Kapcsolódó anyag >>> 18 érdekesség a lóról, amit sokan nem tudnak

Kiépültek azok a lovasturista-útvonalak, amelyek lehetővé teszik az ország lóval történő bejárását

Cél, hogy világszínvonalú infrastrukturális háttérre támaszkodjon a magyar lovaskultúra. A felsorolt fejlesztések egyben turisztikai beruházások is. Szilvásvárad a Bükk kapuja, Észak-Magyarország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja, ahol a csodálatos látnivalók és a világszínvonalú versenyek is bővíti az idegenforgalmi kínálatot.

Fotó: ménesgazdaság.hu
Fotó: ménesgazdaság.hu

Hazánkban egyre nagyobb az érdeklődés lovas hagyományaink, a lovaglás, a lovasversenyek iránt

A rendszerváltás óta megháromszorozódott a versenyeken indított lovak száma. Míg 1990-ben 1314 sportló volt Magyarországon, ez a szám 2013-ra 4010-re nőtt, a lovas rendezvények száma pedig meghaladja a hatszázat is.

Címlapfotó: ménesgazdaság.hu

Ez is érdekelhet: Íme a bizonyíték, hogy a lovak nagyon is tudnak fekve aludni

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik