Virágzó vidékünk

Jó szórakozást kínál tavasztól a tihanyi ürgemozi

Élőképeket és rögzített videókat is nézhetnek majd az érdeklődők.

2016-ban Európa első bormoziját nyitották meg  Balatonmáriafürdő közelében, Kéthelyen, de 2017 sem múlik el egyedülálló látványosság nélkül a magyar tengernél: tavasztól a tihanyi Belső-tónál működik majd az ürgemozi, mely az ott élő ürge kolónia életét speciális kamerákon keresztül mutatja be.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága beruházásának keretében bekamerázzák az ürgék lakóhelyét, hogy környezetbarát módon mutathassák be ennek a természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett rágcsálónak a mindennapjait.

Tavaszi ébredés

Az ürge természetvédelmi oltalom alatt álló, fokozottan védett rágcsálónk, melynek természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Az állat 2015. évben az év emlőse volt Magyarországon. A téli álomból a hímek korábban ébrednek a nőstényeknél.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A kamerák képei három kültéri monitoron lesznek láthatók. A turisták megválaszthatják, hogy a négy kamera közül melyik képét nagyítják ki. Az élőképek mellett korábban rögzített felvételeken is megnézhetik a cukiságok életét.

Valahogyan így néz majd ki a tihanyi ürgemozi, ahol sok-sok futkározó vagy éppen „őrszemként” a két hátsó lábára álló ürgét figyelhetünk meg:

A kamerákat már tesztelik, az ürgék tavaszi ébredésekor pedig kitárja kapuit az ürgemozi.

Címfotó: arkive.org

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik