Virágzó vidékünk

Fecskefészket találtak a vasúti töltés alatt

Elképzelhető, hogy egyre több fecske költözik majd a külterületi átereszekbe.

Szokatlan helyen, egy vasúti töltés alatt átvezető csatorna zsiliprendszerében bukkantak fecskefészekre a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A szakemberek már 2016 nyarán felfigyeltek arra, hogy a Maros mellett, a 43-as főút közelében, a vasúti töltés alatt átvezető csatorna zsiliprendszerénél gyakran röpködnek a fecskék. Most, hogy a csatorna vize befagyott, egyik munkatársuk az átereszben egy fecskefészekre bukkant, melyet fényképen is megörökített. Elképzelhető, hogy a zsiliprendszer rejtett részein több fészek is van – írják.

Fotó: Lovászi Péter/KMNP
Fotó: Lovászi Péter/KMNP

Valószínűleg nem egyedi, elszigetelt esetről van szó, lehetséges, hogy a füsti fecskék új fészekrakó helyet találtak maguknak a mezőgazdasági területek átereszeiben. Itt a széltől, esőtől és a ragadozóktól is védve vannak, nem kell attól tartaniuk, hogy fiókáik a macskák, rókák vagy más ragadozók áldozatául esnek.

A mezőgazdasági területek között húzódó csatornákon, gyepeken táplálékot (rovarokat) is bőven találnak maguknak, s mivel az utódok rendszerint követik szüleik fészekrakási szokásait, így elképzelhető, hogy egyre több fecske költözik majd a külterületi átereszekbe.

Címfotó: Wikimedia Commons (illusztráció)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik