Virágzó vidékünk

58 baranyai falu nagy öröme – Könyvtárbusz, mely mindent visz

Évek óta egyre többen várják, mikor kanyarodik be a hatalmas jármű a településre.

A szakemberek szerint a könyvtári szolgáltatás biztosítására a könyvtárbusz jelentheti az egyetlen jó megoldást, ezért a mozgókönyvtári ellátás kibővítése évek óta napirenden van Magyarországon. Több megyében működik már a szolgáltatás, ám mind közül kiemelkedik a pécsi központú Csorba Győző Könyvtár munkája, amely 2010-ben és 2014-ben is vásárolt könyvtárbuszt, így Baranya 300 településéből 58-ban teremtették meg a könyvkölcsönzés lehetőségét.

busz4

A könyvtár 2010. december 6-án vette át első, közel százmillió forintos uniós támogatásból megvalósult könyvtárbuszát. A modern könyvtári szolgáltatást nyújtó 13 méteres jármű azóta menetrendszerűen járja Baranya megye aprófalvait. A bibliobusz 2014 áprilisától már 29 baranyai település könyvtárbusz-megállójában várja a települések lakosait.

A 13 méteres könyvtárbusz négyezer dokumentummal – könyvek, CD, DVD és 30 féle folyóirattal – várja az érdeklődőket, és az olvasók számára két héten belül tudja szállítani a tudásközpont egymilliós állományából bármelyik dokumentumot.

busz2

Az olvasnivaló mellett a busz négy számítógéppel, televízióval, DVD-lejátszóval, multifunkcionális nyomtatóval, projektorral és 5.1 hangrendszerrel rendelkezik. A buszra felszerelt mozgatható parabola antenna segítségével, bármely településen képes 5 perc alatt szélessávú internetkapcsolatot biztosítani a buszba betérő olvasóknak. A második könyvtárbusz 2014 áprilisa óta járja Baranya megye 29 települését a könyvek mellett 5 számítógéppel, nyomtatóval, DVD lejátszóval és 5.1 hangrendszerrel, és lehetőséget biztosít az e-ügyintézésre is.

busz3

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azokon a területeken, ahol könyvtárbusz működik, nőtt az olvasási hajlandóság.

A könyvtárbuszok egyik héten szerdától vasárnapig, másik héten csütörtöktől vasárnapig szolgáltatnak, menetrendjük is van. Egy napon átlagosan 3 településre jutnak el, ahol 1,5 órán át állnak az érdeklődő helyiek rendelkezésére. A könyvtárbuszokon negyedéves rendszerességgel könyvtári-, irodalmi programok is színesítik a szolgáltatásokat.

Fotók: Facebook/Könyvtárbusz, ami mindent visz

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik