Virágzó vidékünk

Termelői kamra-túrák a homokhátsági tanyavilágban

A hálózat egyre népszerűbb, a gazdák minőségi termékeket kínálnak.

Az elmúlt években hazánkban is egyre több fogyasztó keresi a termelői termékeket, és nem véletlenül népszerűek a szedd magad akciók sem. Gazdaságok egész sora nyitja ki a kapuit a tavaszi-nyári szezon idején a fogyasztói igényeket kiszolgálva.

A kamra-túra hálózat 2005-ben kezdte működését, és azóta folyamatosan fejlődik: termelők, családi gazdaságok, falusi szállásadók csatlakoznak a közösséghez. A homokháti gazdaudvarokba évről-évre több látogató és vásárló tér be, akik az interneten előzetesen tájékozódhatnak a gazdálkodók termékkínálatáról, és elektronikus térképen nézhetik meg, a kiválasztott kamra-túra célpontjait.

Ízelítő a kínálatból

A hálózat több tagja nem csak termékeket, hanem szállást is kínál. Dr. Márin Istvánné, Marika vendégházai Császártöltésen, a biogazdálkodással foglalkozó Venyige tanya tulajdonosai Orgoványon például egész évben várják a látogatókat. Palásti Kovács Ágnes több évesi szálloda vezetést követően váltott a falusi turizmusra: ő gyümölcsössel körül ölelt orgoványi tanyáján fogadja a vendégeket. Törtelen a Kákás-tanösvényt életre hívó Nagy István gazdasága, és a szomszédságában lévő Palásti tanya sajtjai is sokak érdeklődését is felkeltették az elmúlt években.

A magyar konyha elengedhetetlen fűszerei az őrölt piros fűszerpaprika és a fokhagyma. Jó hír az érdeklődőknek, hogy a kamra-túra hálózat tagjai közül többen termesztenek fokhagymát és fűszerpaprikát is.

Népszerű a fővárosiak körében

A Homokháti Gazdaudvar Hálózat kamra-túra tagjainak tanyái közül több alig egy órányi autózásra található a fővárostól. Sokszor a Budapesti bevásárlóközpontokba történő eljutás városon belül is igénybe vesz ennyi időt idegőrlő dugókkal tarkítva. Ennek ismeretében nem is messzi célpont a homokhátsági tanyavilág. Ezt jelzi, hogy az évek során egyre több fővárosi ember kereste fel a homokháti kamrákat, hogy egészséges, tiszta forrásból származó zöldséggel, gyümölccsel és más termelői áruval felpakolva térjen haza.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik