Virágzó vidékünk

Viruló rózsák, rózsakertek és ünnepek Magyarországon

Hazánk legszebb rózsakertjei, amiket érdemes meglátogatni.

A rózsák szerelmeseinek kivételes látnivalót kínálnak hazánk viruló rózsakertjei. Mutatunk néhányat.

Luby kastély – Nagyar

  • A Petőfi Sándorhoz fűződő barátságáról ismert Luby Zsigmond még 1877-79-ben építette az emeletes kastélyt. A kastély klasszicista stílusban épült, amelyet a tulajdonos által tervezett park vett körül. A park utca felőli részében gyönyörű rózsaliget illatozott.
  • Az épületet a múltban a tulajdonos által tervezett park vette körül, amelynek utca felőli részében gyönyörű rózsaliget illatozott.
  • Kizárólag a 19. században vagy azt megelőzően nemesített és regisztrált rózsafajtákkal újratelepítésre került a felújítás során, eredeti pompájában látható a rózsakert, melynek közepére egy kör alakú, szobros-csobogós szökőkút került, és mindezt rózsalugasok, pergolák, sövények veszik körbe.
Fotó: Egresi János
  • A kastély felújításával nemcsak az épület újult meg, az egykori “Rosarium” is visszakapta régi helyét, a kastély területén ritka rózsafajtákat találhatunk meg.
  • A mintegy 5 000 rózsatő illata és látványa elbűvölő.
  • A rózsák az első ültetett dísznövények közé tartoznak. Nemesítésük több ezer éve elkezdődött és napjainkig is tart, megszámlálhatatlan fajtáját hozták létre. A fajták pontos ismertetése lehetetlen, ezért inkább felhasználás és díszértékek szerint csoportosítják őket: vad fajok, középkori rózsák, kerti rózsák (nemes rózsák) ezen belül – teahibridek, törpe rózsák, kúszórózsák, talajtakaró rózsák, sövényrózsák.
  • Rózsakertet egyrészt a ritka fajok és a korhűség teszi unikummá, másrészt pedig a rózsák ezreinek látványa és illata felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg az idelátogatót.

A fotókért köszönet Egresi Jánosnak, akinek további fotóit és kalandozásait a “Határok nélkül mindenfelé” oldalon osztja meg az érdeklődőkkel.

Galéria
Fotó: Egresi János

Szolnoki Rozárium – A magyar rózsák kertje

  • A megyeháza és a Verseghy park közötti területrészen egykor  közkert volt, amely a Tisza-parti séta-kerttel szoros kapcsolatban állott, de önálló egységet képezett. A korra jellemző, szabályos szerkesztésű, úgynevezett mértani kert volt, amely illeszkedett a megyeháza hátsó homlokzatának tagozódásához és íves lezárást kapott. Itt került kialakításra a rozárium, azaz rózsakert, ahol magyar nemesítésű rózsafajtákból a Magyar rózsák kertje épült meg – olvasható az info. szolnok honlapján.
  • A magyar nemesítésű rózsák jellemzője, hogy rendkívül dekoratív fajták, rezisztensek (ellenállók a betegségeknek) és szárazságtűrők, hiszen erre lettek nemesítve.
  • Ezek a hazai fajták ma már jórészt csak nemesítő telepeken, fajtagyűjteményekben fordulnak elő, a kereskedelmi forgalomban gyakorlatilag nincs szerepük, mert a külföldi (spanyol, olasz, holland) fajták elözönlik a piacot, jóval kevésbé értékesebb, de kurrens fajtákkal.

Budatétényi Rózsakert

  • Kiemelkedő a kertben a magyar nemesítésű rózsák gyűjteménye.
  • Márk Gergely mintegy 200 fajtáját lehet itt megismerni, de ezen kívül látható itt Mühle család és Müller nemesítők egy-egy fajtája, és Halász néhány rózsafajtája is.
  • A kert elsődlegesen génbank, olyan gyűjtemény, ahol megőrzésre kerülnek azok a fajták és típusok, melyek különleges tulajdonságokat hordoznak „génjeikben’.
  • Az egykori Kertészeti Kutatóintézet 1950-ben alakult meg budatétényi központtal. Ennek egyik kiemelt témája lett a kerti rózsa (Rosa hybrida Hort). A rózsával foglalkozó munkatársak – elsősorban is Márk Gergely – legfontosabb feladata az akkor Magyarországon fellelhető és beazonosítható rózsafajták beszerzése volt.
Fotó: resinfru.hu
  • A rozáriumot a Kertészeti Egyetem professzora, dr. Ormos Imre személyesen tervezte meg.
  • A kerteredetileg 9,5 hektáros volt, később ez az új épületek, majd a rendszerváltáskor a területeladás miatt 3 hektárra csökkent. Az idők folyamán közel 4800 fajta fordult meg a kertben, igaz ezek egy része számára nem felel meg Magyarország klímája, ezért kiselejtezték.
  • A kert fajtagyűjtemény is, és mint ilyen a kertbarátok, nemesítők, kertészet- és kultúrtörténet iránt fogékony érdeklődők számára jelent felbecsülhetetlen kollekciót. Mint rózsakert, dekorativitásával rekreációs park és a kikapcsolódás helye mindenki számára, tekintet nélkül arra, hogy mennyire érdeklődik a botanika iránt.
Fotó: resinfru.hu

További információ a rózsakert oldalán.

Szőregi Rózsaünnep

A Rózsaünnep alkalmából a rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában háromnapos programsorozattal ünneplik Európa-szerte híres virágaikat. A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei.

Fotó: Szőreg

A helyi lakosok évről-évre szeretettel várják vissza mindazokat, akik hozzájuk hasonlóan szerelmesei a rózsának. A három nap alatt lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermelők mindennapjaiba: az érdeklődők megismerhetik a Szőreg környéki rózsaföldeket, a földeken folyó napi munkát. A jelenlegi termelési módszerek, eszközök mellett Magyarország első Rózsamúzeuma az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket is bemutatja. A szakmai közönség mellett minden érdeklődő, rózsaszerető látogató számára önfeledt kikapcsolódási lehetőséget kínál a rózsaünnepi forgatag számos kiállítással, látnivalóval és kulturális programokkal.

Fotó: Szőreg

A Szőregi Rózsaünnep fő látványossága a szombat délután megrendezésre kerülő karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a Szőregi Rózsaünnep vendégeit.

Séta egy reneszánsz kastély 13 meseszép kertjében
Egy hely, ami balzsamozza minden porcikánkat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik