Virágzó vidékünk

Megújult az ország egyik legmagasabb kilátója

A felújított torony alighanem Nagykanizsa egyik ékköve lesz.

A zalai erdők kezelésére hivatott Zalaerdő Zrt.-nek mindig fontos szempont volt a közjó szolgálata, az erdőkbe látogató turisták minél komfortosabb kiszolgálása. E küldetés jegyében 125 millió forintos beruházással varázsolták újjá a nagykanizsai Csónakázó-tó felett magasodó, elöregedett kilátót.

Fotó: Zalaerdő Zrt.

Az eredetileg olajfúró-tornyot az 1970-es években kilátótoronyként nyitották meg a turisták előtt a tavat keletről övező parkerdő magaslati pontján. A fúrótorony kezelőszintjén építették ki a kilátószintet, melyhez a torony belsejében kialakított acéllépcső vezet fel.

Magyarországon ilyen magas direkt kilátószintű építmény eddig nem készült

A kilátó  negyven méter magasságot meghaladó teraszról lehet majd a nagykanizsai panorámában gyönyörködni, de van egy alacsonyabb kilátószint is huszonnyolc méter magasságban, vagyis két terasz áll a látogatók rendelkezésére. A kilátó tetejére közel 150 lépcső vezet fel.

Fotó: Zalaerdő Zrt.

A beruházás gyakorlatilag befejeződött, már az éjszakai kivilágítás próbájára is sor került. Ennek során a torony váza öltözött fénybe, de a lépcsők is hasonló világítást kapnak.

A társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy a beléptetőrendszer kiépítéséig, illetve a kilátó jogerős használatbavételi engedélyének megszerzéséig a torony nem látogatható. Átadására várhatóan 2018 tavaszán kerül sor.

Egybehangzó vélemény, hogy a Zalaerdő Zrt. a természetjáróknak szóló kincset hozott létre, a megújult kilátó pedig alighanem a fő látványossága lesz a környéknek, és egyik ékköve Nagykanizsának.

Kiemelt kép: Zalaerdő Zrt.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Erdei szállás lehet a Cserhát párját ritkító kilátója
Az erdők felett magasodó monstrum régi pompájában várja a természetjárókat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik