Virágzó vidékünk

Megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

A korai tavasz meghozta a gyümölcsét: bár az egybefüggő mező még várat magára, szépen nyílnak már a hóvirágok az országszerte ismert Alcsúti Arborétumban, ezért az előző évhez képest egy hónappal hamarabb, már február 5-én kezdetét vette a hagyományos hóvirágünnep.

Az arborétum honlapján megtalálható tájékoztató szerint a csodálatos látványt keltő, két és fél hektáron elterülő fehér hóvirágok négy héten át, egészen március 4-ig minden nap 10 és 16 óra között tekinthetők meg. 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az esemény Facebook-oldalán azt írják, hogy a belépés nem regisztrációhoz kötött, fotózni szabadon lehet. Fizetni bankkártyával, Szép- és Erzsébet kártyával nem lehetséges. Felhívják rá továbbá a figyelmet, hogy vihar esetén az arborétum zárva tart, erős havazáskor pedig a fehér lepel beboríthatja a nyíló hóvirágokat. Kutyát és macskát és egyéb állat nem lehet a kert területére vinni.

Kérés szerint igényelhető szakvezetés a nyitvatartási időben, az arra való igényt viszont minimum két héttel előre szükséges jelezni.

Mivel tavaly minden várakozást felülmúlt a látogatók száma, sokan arra panaszkodtak, hogy hiába utaztak akár több száz kilométert, nem tudtak leparkolni az arborétumnál és haza kellett menniük. A szervezők azt javasolják mindenkinek, hogy a járművekkel a felcsúti Pancho Arénánál parkoljanak az érdeklődők, majd szálljanak fel a Puskás Akadémia megállójánál a Vál-völgyi kisvasútra. A létesítmény Budapestről vonattal is megközelíthető.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették az alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították. A kora tavasszal nyíló hóvirágok között, 7 hóvirágfaj, 24 fajtája tekinthető meg Magyarország legeredetibb angolparkjában.

2017-es év vadvirágának választott hóvirág 2005 óta védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10. 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. Hogy miért lett védett, arról itt írtunk bővebben.

A jegyárakról és további tudnivalókról ide kattintva találsz naprakész információkat.

Olvasói sztorik