Virágzó vidékünk
Galyatetõ, 2016. április 14.
A Galya-kilátó Galyatetõn 2016. április 13-án. A kilátó az amerikai Architizer online építészmagazin nemzetközi építészeti versenyén az építészet és felújítás kategóriában közönségdíjat nyert. A verseny jelöltjeire mintegy száz országból négyszázezernél is több szavazat érkezett.
MTI Fotó: Komka Péter

Újra látogatható a világhírű Galya-kilátó

Veszélyes, korhadt fákat vágtak ki a turistacentrum területén.
Korábban a témában:

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, ahol az Egererdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen több közjóléti fejlesztést hajtott végre a közelmúltban – írta a Fatáj-online.

Fotó: galyakilato.hu

A fellendülő erdei turizmus érdekében nem csak a kilátót és a turistacentrumot kell fejleszteni, hanem a környező erdőkben is a biztonságos erdőjárást kell az erdőgazdaságnak biztosítani. A kilátó környezetében lévő bükkös parkerdő túltartott állománya sok-sok odvas, veszélyes fából állt, aminek kitermelését április első napjaiban kezdték és egy hét alatt befejezték a munkálatokat. Ez idő alatt a kilátót bezárták a nagyközönség elől.

Galyatetõ, 2016. április 14.
Kilátás a Galya-kilátóból, Galyatetõn 2016. április 13-án. A kilátó az amerikai Architizer online építészmagazin nemzetközi építészeti versenyén az építészet és felújítás kategóriában közönségdíjat nyert. A verseny jelöltjeire mintegy száz országból négyszázezernél is több szavazat érkezett.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI/Komka Péter

A faóriások szinte mindegyikének álgesztes, korhadt belseje volt, és olyan fákat is kivágtak, amiknek a belső része  teljesen lyukas volt, ami a fa állékonyságát, szilárdságát jelentős mértékben rontotta. Egy erős szél, esőzés, havazás hatására könnyen előfordulhatott volna, hogy a ezek a hatalmas bükkök maguktól összeomlanak, kidőlnek. Jó hír, hogy az új erdő már a helyszínen garantált, hiszen a nagy fák makkjából méteres fiatal erdő fejlődött az odvas fák alatt.

A világhírű kilátó és környezete újra látogatható – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Világhírű építészeti díjat kapott a Galya-kilátó
Fantasztikus elismerést kapott a tavaly felújított monstrum.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.