Virágzó vidékünk

Újra látogatható a világhírű Galya-kilátó

Veszélyes, korhadt fákat vágtak ki a turistacentrum területén.

A turisták egyik kedvelt kirándulóhelye Galyatető, ahol az Egererdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen több közjóléti fejlesztést hajtott végre a közelmúltban – írta a Fatáj-online.

Fotó: galyakilato.hu

A fellendülő erdei turizmus érdekében nem csak a kilátót és a turistacentrumot kell fejleszteni, hanem a környező erdőkben is a biztonságos erdőjárást kell az erdőgazdaságnak biztosítani. A kilátó környezetében lévő bükkös parkerdő túltartott állománya sok-sok odvas, veszélyes fából állt, aminek kitermelését április első napjaiban kezdték és egy hét alatt befejezték a munkálatokat. Ez idő alatt a kilátót bezárták a nagyközönség elől.

Fotó: MTI/Komka Péter

A faóriások szinte mindegyikének álgesztes, korhadt belseje volt, és olyan fákat is kivágtak, amiknek a belső része  teljesen lyukas volt, ami a fa állékonyságát, szilárdságát jelentős mértékben rontotta. Egy erős szél, esőzés, havazás hatására könnyen előfordulhatott volna, hogy a ezek a hatalmas bükkök maguktól összeomlanak, kidőlnek. Jó hír, hogy az új erdő már a helyszínen garantált, hiszen a nagy fák makkjából méteres fiatal erdő fejlődött az odvas fák alatt.

A világhírű kilátó és környezete újra látogatható – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Világhírű építészeti díjat kapott a Galya-kilátó
Fantasztikus elismerést kapott a tavaly felújított monstrum.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik