Virágzó vidékünk

Ősi komfortú Árpád-kori veremház épül Szankon

Már csak a nádazás van hátra.

Az Árpád-kori település maradványainak régészeti feltárását követően idén megkezdődött a területen létesítendő Kiskun Emlékhely kialakítása. Szank község pályázati forrásból 350 millió forintot nyert az emlékhely létrehozására, melynek 4,5 hektáros területén tanulmányozni lehet majd az elődök mindennapjait – írta a Baon.

Kiskun Emlékhely

Az egykori Árpád-kori település helyén létrehozandó Kiskun Emlékhely főépülete egy 450 négyzetméter alapterületű látogatóközpont lesz, ahol helyet kapnak majd a térség főbb régészeti leletanyagai. A történelmi utazás egy kilométer hosszú tanösvény segítségével folytatódik, amely a jurták, valamint egy Árpád-kori földház bemutatásával indul, és az egykori templom maradványait, illetve a körülötte zajló régészeti ásatásokat érintve, egy 18–19. századi – a korabeli gazdálkodást a valóságban megjelenítő – tanyáig vezet.

Így nézett ki egy falu az Árpád-korban
Tiszaalpáron most újítják fel a korábban rekonstruált települést.

A Kiskun Emlékhely fehér falú veremháza már messziről vonzza a tekintetet az Emlékhely-dűlőn – melyett nemrégiben hivatalosan is erre a névre kereszteltek -, csupán a nádazás van hátra a munkákatokból. A területen már elkezdték a különböző kiszolgálóépületek építését is.  A projekt befejezése 2019. május 31.

Beköltöznétek egy ilyen házba?

Közzétette: BAON Bács-Kiskun Megyei Online – 2018. július 13., péntek

Címlapfotó: Tapodi Kálmán/Petőfi Népe

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik