Virágzó vidékünk

Hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaság a monoszlói Hegyestű

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét, írja honlapján a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

MTI/Bizományosi: Lehotka László

A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

Fotó: Sokszínű Vidék / Ágnes Bíró Susánné

Az egykori bazaltbánya épületében kiállítás látható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park térségének földtani felépítéséről, természeti értékeiről, s a bazaltbányászat emlékeiből.

A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazáson vehetnek részt a látogatók. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására, illetve frissítők fogyasztására.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Innen is kiváló lehetőség nyílik gyalogosan, kerékpárral bejárni a Káli-medence természeti értékeit. A medencében másik bemutatóhelyünkre, a Salföldi Majorba is szeretettel várják a látogatókat. A Káli-medence felfedezéséhez szakvezetés is igényelhető.

Rácsodálkozott a világ a Mátra gyöngyszemére
Nagyon megtetszett a külföldi újságírónak a Galyatetői-kilátó.

Kiemelt kép: MTI/H. Szabó Sándor

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik