Virágzó vidékünk

Nadapi szintezési ősjegy, az ország legállandóbb pontja

Nadapon van a térképészet és az építészet egyik legfontosabb meghatározójának, a magasság mérésnek magyarországi legfőbb viszonyító pontja, a Nadapi szintezési ősjegy, olvasható a település honlapján. Ebből mindjárt kettő is van, az úgynevezett Adria feletti szint, valamint a később meghatározott Balti szint Főalappontja.

Azért települtek ide, mert ez a terület, a Velencei-hegység a Kárpát medence legöregebb és legstabilabb képződménye, Nadap pedig az ország geológiai szempontból legállandóbb, legszilárdabb pontja.

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Minden ország saját tengerének közép szintjét határozta meg viszonyító magasságul, amit úgynevezett felsőrendű szintezéssel telepítettek szét területükön és határozták meg tengerszint feletti magasságát. Az Osztrák-Magyar Monarchián belül Magyarország az Adriai-tenger középszintjét vette alapul, amit a trieszti kikötő mólóján mértek meg. Az eredeti Nadapi Ősjegy ennek alapján települt.

A másik a Balti szint, (Balti tenger szintje Kronstadtban) a Varsói Szerződés államainak egységes katonai magasságmérését szolgálta, de meghonosodott az építészetben és a térképészetben is, nem kis kavarodást okozva, ugyanis a kettő között 67.5 cm magassági eltérés van. Mindkettő használatos ma is.

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Rendkívül szép környezetben fekszenek, közel egymáshoz, közkedvelt kiránduló helyen. Táblák és turista jelzés vezet hozzájuk, ami a nyári idegenforgalmi rendezvények helyszíne is egyben.

Ritka láperdőre bukkantak az Őrségben
Hazai lápjaink 97%-a tűnt el mára az emberi beavatkozásnak köszönhetően.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik