Virágzó vidékünk

Őszi pompában a kismartoni Esterházy-kastély parkja

A fényűzően berendezett termekben és a szépen gondozott parkban megelevenedik a hercegi múlt és az Esterházyak élete.

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastély, a híres történelmi család központi rezidenciája Burgenland legszebb barokk kastélya. A rendkívül színvonalasan, gazdagon berendezett termek és a csodálatos kastélypark meglátogatása a Fertő-tó környéki kirándulások kihagyhatatlan programpontja.

A kastély története

Az épület története a XIII – XIV. századra nyúlik vissza, a korábbi várkastélyt a Kanizsai család emeltette a XIV. század végén. Miután az 1600-as évek közepén az Esterházyak tulajdonába került a birtok, a késő gótikus várat Esterházy Pál 1663 és 1672 között, itáliai építészek tervei alapján barokk palotává alakíttatta, amely azután több mint 300 évig szolgált a hercegi család fő rezidenciájául- olvashatjuk a kirándulástippek oldalán.  Az 1800-as évek elején Esterházy II. Miklós herceg a francia Charles Moreau építész tervei alapján restauráltatta, és klasszicista stílusban építtette át az épületet, ekkor kapta jellegzetes sárga színét is a kastély.

Fotó: Johann Jaricz

Kastélypark 

A kastély mögötti közel 50 hektáros park területén négy tó, számos egzotikus fa és cserje található. A séta során láthatjuk a szépen felújított pálmaházat (Orangerie), az egyik tó mellett egy mesterségesen kiépített sziklás tájon, nagyon romantikus környezetben álló Leopoldina-templomot, amelyben a világhírű olasz szobrász, Canova alkotásának másolatát találjuk Esterházy Leopoldináról.

Galéria
Fotó: Kovácsné Lőrinczi Júlia

A kastély kiállításai három részből állnak

Az Esterházy-kastély fénypontjai” című kiállítás a hercegi gyűjteményből származó műkincsekkel, valamint a kastély történetével ismerteti meg a látogatókat, a „Hercegnői lakosztályok” kiállításon autentikus környezetben ismerkedhetünk meg három Esterházy hercegné életével és sorsával, valamint az exkluzív „Haydn Explosiv” kiállítás a zenei géniusz pályafutásával és munkásságával kínál egyedülálló élményt nemcsak a szemünknek.

Az Esterházy-kastély fénypontjai

A család eredeti bútoraiból álló rendkívül gazdag enteriőrök hitelesen elevenítik meg a fényűző hercegi család életkörülményeit. A kiállítás legkülönlegesebb darabjai a frankenthali porcelángyűjtemény, a híres bécsi Würth manufaktúra ezüst étkészlete, valamint az empire stílusú ingaóra és a hozzátartozó páros gyertyatartó. A látogatás igazi fénypontja a Haydn-terem, mely nemcsak a világ egyik legjobb akusztikájú koncertterme, hanem Joseph Haydnalkotói tevékenységének eredeti helyszíne is.

Hercegnői lakosztályok

A kiállítás három Esterházy hercegné lenyűgöző történetét mutatja be az eredeti bútorokkal berendezett lakosztályaikon és berendezési tárgyaikon keresztül. A kastély első emeletének felújított termeiben a Sissi királynő és Ferenc József történetét bemutató kiállításnak méltó keretet ad a pazar vörös – ezüstös selyemtapéta borítás, nem véletlenül hívják Vörös szalonnak a káprázatos termet.

“Haydn explosiv”

Az állandó kiállítás tiszteletteljes hódolat Joseph Haydn, a zenei géniusz előtt, és hatásos elevenséggel mutatja be a kivételes művész páratlan pályafutását, valamint az Esterházy módra művelt zenetámogatást. A hercegi udvar hangulatának és Haydn zenéjének átélését nagyszabású hang- és videóanimációk segítik.

A fentieken kívül érdemes még benézni a kastély ódon pincerendszerében létrehozott Bormúzeumba, mely Ausztria legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményét vonultatja fel, illetve egy szép sétát tenni a kastély mögött elterülő csodaszép parkban.

Elfelejtett kastély, amit három hónapig Sissi újraálmodott ruháival népszerűsítettek
Platthy kastély, ahonnan Kazinczy Ferenc 20 évig irányította az irodalmi életet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik