Virágzó vidékünk

Újra a baglyok fővárosa lett Túrkeve

A téli hónapokban ezernél is több erdei fülesbagoly tölti itt a napokat.

Az erdei fülesbaglyok csoportos megjelenése lakott területeken szokványos jelenség a téli időszakban. A kedvezőbb mikroklíma és a baglyokra is veszélyt jelentő ragadozók hiánya jelentős vonzerővel bír hazánk leggyakoribb éjjeli ragadozó madarára.

Kiderült, melyik Magyarország legbaglyosabb települése
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez.

A Nagykunság mindig frekventált kistájnak számított a téli erdei fülesbagoly gyülekezések szempontjából, a természeti értékekben gazdag és mozaikos szerkezetű élőhelyeiről ismert Túrkeve pedig évek óta a baglyok fővárosának számít. A téli hónapokban ezernél is több erdei fülesbagoly tölti itt a napokat. A hideg idő beköszöntével már idén is megjelentek a nagyobb fákon, s a helybéliek ismerősként köszöntik őket, írja a szoljon.hu.

Nem sok baj van velük, hiszen egész nap alszanak, csak estefelé élednek fel. Viszont kedves színfoltjai a településnek, érdekes látványt nyújt egy-egy fa, melyen fürtökben telepszenek meg a baglyok

– mondják a helyiek.

A baglyok a növényvédelem nagy segítői. Száz madár három hónapnyi telelés idején 20–30 ezer kártevőt távolít el biológiai úton. Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével, sok pénzből lehetne megoldani, olvasható a portálon.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik