Tarol a holland krumpli, de a keszthelyinél nincs finomabb

Fajtanemesítéssel lehet tenni a klímaváltozás okozta probléma ellen.
Kapcsolódó cikkek

Az évszázad közepén valószínűleg már nem terem meg a burgonya Magyarországon, és mindössze egy évtizedünk maradt arra, hogy a Föld klímájának védelme érdekében hathatós intézkedések tegyünk – kongatta meg a vészharangot 2018 decemberében Ürge-Vorsatz Diana, a CEU professzora a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke a katowicei ENSZ-klímacsúcson.

Az utóbbi években Magyarországon egyre kevesebb burgonya terem

A burgonya eredetileg Dél-Amerikában, Peru hegyvidéki részein őshonos. Ott a termőidőszakban az átlaghőmérséklet nem túl magas, a csapadékeloszlás pedig egyenletes. A burgonya azon a klímán érzi jól magát és így nem csoda, ha a magyar, 35 fokos kánikulát és az aszályt nem viseli túl jól. A tenyészidőszakban hazánkban a hőmérséklet 25 fok felett van, a csapadék pedig sokszor a nullával egyenlő.

A burgonya sekély gyökérzete, és számos kórokozója és kártevője miatt rendkívül stresszérzékeny, emiatt nem tudja elviselni a számára szélsőséges klímát. Ez kisebb gumószámban, minőségromlásban és betegségérzékenységben nyilvánul meg. Ezért esik vissza hazánkban évről évre a burgonya termésmennyisége – olvasható a magro.hu portálon.

Drasztikusan csökkent a burgonyatermesztés hazánkban
Fél évszázad alatt csaknem a tizedére apadt.

A keszthelyi nemesítésű burgonyák jelenthetik a megoldást a hazai burgonyatermesztés problémáira

Fajtanemesítéssel lehet tenni a klímaváltozás okozta probléma, és a különböző betegségek ellen. A keszthelyi Burgonyakutatási Központban folyó kutatómunka épp erről szól – olyan magas termőképességű és minőségű, stresszrezisztens fajták kinemesítése a cél, amelyekkel Magyarországon is gazdaságosan lehet burgonyát termeszteni.

A keszthelyi burgonyáról, a hazai burgonyatermesztés jövőjéről a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karán a Burgonyakutatási Központ tudományos segédmunkatársával, Baráth Szilveszterrel beszélgettünk.

Mi a véleménye az Ürge-Vorsatz Diana klímakutató professzor asszony által elmondottakról, miszerint a klímaváltozásnak köszönhetően valószínűleg az évszázad közepére már nem terem meg a burgonya Magyarországon?

Az elkövetkező 20 évben Keszthelyen egészen biztosan megterem a burgonya. De a klímakutatók a burgonyatermesztés globális felmelegedés miatti ellehetetlenüléséről szólhatnának azért a törököknek és az irániaknak is – Iránban, és Törökországban nagyon komoly mennyiségű burgonyát termelnek, a miénknél jóval szárazabb melegebb éghajlaton.

Fotó: pixabay.com

A keszthelyi nemesített burgonyafajták ellenállóak és ízletesek is

A keszthelyi burgonya különlegesen finom ízére, egy helyi vendéglős, Bezerics Dani hívta fel a figyelmet, aki igen elkötelezett a környékbeli alapanyagok felhasználását illetően. Dani nemrég Borbás Marcsival is meglátogatta a keszthelyi egyetem burgonyanemesítő szakembereit a Gasztroangyal Keszthelyről szóló epizódjában.

Miért nem lehet hazai burgonyát kapni az üzletekben, piacokon? Miért nem jut el a keszthelyi burgonya híre sem Budapestre?

Ahhoz, hogy az üzletekben a keszthelyi fajtákat lehessen kapni a szupermarketekben, paradigmaváltásra lenne szükség – mondja Baráth Szilveszter.

A Burgonyakutató intézetben 10-12 évig tart egy-egy új faj létrehozása, ezek olyan burgonyafélék, amelyek ellenállóak a betegségekkel szemben, és alkalmazkodnak a hazai klímához. Ennek köszönhetően a keszthelyi vetőburgonyát egymást követő 4 évben el lehet vetni – de ez drága.

A hazai piacot például az olcsóbb holland burgonya tarolta le, ennek a nemesítésével sokkal kevesebb ideig (nagyjából 2-3 évig) foglalkoznak, ott a gyorsaság, és a mennyiség a lényeg, ezért az sokkal olcsóbb.

Fotó: pexels.com

Egy 2017-es cikkben, ami a Magyar Mezőgazdaságban jelent meg arról lehetett olvasni, hogy megszűnik a több, mint 60 éves múltra visszatekintő keszthelyi Burgonyakutatási központ. Igaz ez?

A kutatóközpont nem szűnik meg, csak az egyetemi átcsoportosítások, és összevonások miatt megváltozott a neve. A Pannon Egyetem Agrártudományi Kutatóközpontjába tagozódott be, de továbbra is Burgonyakutatási Központként működik – így ismeri mindenki. Azért dolgozunk, hogy ez nagyon sokáig így is maradhasson.

A Burgonyakutatási Központban több, mint 20 burgonyafajtát nemesítettek, ebből ma 12 fajta van forgalomban, íme a legismertebb keszthelyi burgonyafajták a tizenkettő közül.

Az egyik legnépszerűbb keszthelyi burgonyafajta a Balatoni Rózsa

Nem kevésbé népszerű keszthelyi burgonyafajta a Hópehely

Az egyik legújabb nemesített keszthelyi burgonyafajta az Arany chipke

Ha valaki kíváncsi a többi keszthelyi burgonyafajtára is, kedvére kutakodhat köztük a Burgonyakutatási Központ honlapján.

És hogy mi készül a keszthelyi burgonyából, hát például mennyeien finom dödölle.

Nincsen párja a zalai dödöllének
Felejtsük el a gnoccit, váltsunk dödöllére.

Kiemelt kép: pixabay.com