Virágzó vidékünk

Nomád táborhely épül a halálra gázolt magyar vándor emlékére

Szeptember 23-ra, halálának első évfordulójára szeretnék elkészíteni.

A móri Gecse Balázs Gergő maga készítette ekhós szekerével 18 éves kora – 2004 – óta járta az országot. Bár  az érettségi után mehetett volna egyetemre, ám a vándorlást választotta, 2017 márciusában pedig “nyakába vette” Európát. Szlovénián és Olaszországon keresztül sétált el a Kis Szent Bernát-hágón keresztül Franciaországba, ahol 2018. szeptember 23-án tragikus baleset áldozata lett: egy  23 éves fiatalember autójával halálra gázolta.

Játszótéri szekér készül a leghíresebb magyar vándor emlékére
Gecse Balázs Gergő 2018 őszén tragikus balesetben hunyt el Franciaországban.

A tragédiát követően a fiatal magyar vándor – aki sosem szerette a rivaldafényt, de ahol megfordult, ott az emberek a szívükbe zárták – állatai, Bürök és Borsó, a két szürkemarha, valamint Pirike és Szurabi a két borzderes széleskörű összefogásnak köszönhetően egy állatszállítón érkezett vissza Magyarországra. Az Őrségben élő fiatal állatorvos, dr. Gyöngyösi Adrienne felajánlásának köszönhetően az állatok a doktornő kerkáskápolnai birtokán leltek új otthonra életük végéig.

Fotó: Facebook – Gecse Balázs barátai/Bo’s friends

Gecse Balázs Gergő, azaz Bo emlékét barátainak sokasága a Facebookon is örök emlékként őrzi.  Itt tették közzé a napokban a következő felhívást:

Bohoz méltó emlékhelyet szeretnének szülei létrehozni: olyan szálláshelyet utazóknak, ahol ember és állat nyugodt körülmények között készülhet útjának folytatására. A helyszín Kerkáskápolna, ahol Bo állatai élnek. Az építéshez szükséges anyagok, terület adott. Aki szeretne emlékezni rá, és  segíteni a kivitelezésben, az szeptember 13-14-15-16-án megteheti, így halálának évfordulójára készen állhat a pihenőhely. A munka: kerítés- és karám építése, tereprendezés, esetleg a résztvevők ellátásával kapcsolatosak a teendők. Naponta 4-6 ember tudna dolgozni, ha szerszámod is akad, az  még jobb. Étel, egyszerű szállás, tisztálkodási lehetőség biztosítva. Várjuk jelentkezéseteket.

A Sokszínű Vidék megkeresésére Balázs édesanyja elmondta: útja során Balázs Szlovéniában egy alkalommal egy olyan falu határában táborozott, ahol hasonló céllal  alakítottak ki állatokkal utazóknak pihenőhelyet, amilyent a szülők a kerkáskápolnai állatorvosnő együttműködésével hoznak létre, ezzel emléket állítva soha nem múló gyászukban drága gyermekük emlékének.  Balázs ezt írta levelében szüleinek szlovéniai táborozása után:

ha egyszer Ő lesz a Király, akkor elrendeli, hogy minden falu végén legyen pihenőhely állatokkal utazóknak.

Ott, az Őrségben hozzuk létre az emlékhelyet, ahonnan 2017. tavaszán Balázs elindult hosszú útjára. Ebben nagy segítségünkre van a kerkáskápolnai doktornő, aki Balázs állatainak szomszédságában saját birtokán biztosít helyet az épülő karám és pihenőhely kialakítására. Ez a maga teljes egyszerűségével méltó lesz Balázs életszemléletéhez

– mesélte az édesanya, aki azt is elárulta, hogy a pihenőhely neve: „GECSE BALÁZS GERGŐ állatokkal utazók pihenőhelye” lesz.

Igaz és őszinte ember volt az országutak vándor

Dr. Gyöngyösi Adrienne állatorvos abban az időben ismerte meg Balázst, amikor a fiatalember vándorcirkuszosokkal járta az őrségi tájat. Magyarországi kalandozásai során Bo ugyan többször másfelé vette az irányt, ám visszatért az Őrségbe.

Nagyon jó szívvel gondolok rá, tragédiája engem is mélyen megérintett. Európai vándorlását megelőzően Balázs két telet töltött a birtokomon, ahol segített az állatok körüli munkában. Azt gondolom, nem terem minden bokorban olyan önazonos, őszinte ember, mint Balázs volt, aki példa értékű lehet bárki számára

– emlékezett a doktornő.

Fotó: Facebook – Gecse Balázs barátai/Bo’s friends

Dr. Gyöngyösi Adrienne a tragédiát követően azonnal jelezte, hogy hazatérésük után befogadja Gecse Balázs Gergő elárvult állatait, akik köszönik, azóta is jól vannak. Az emlékhely kialakításában is hathatós segítséget nyújt a szülőknek.

Egy erdőfolton, nem nagy területen akácfából készül a karám, ahol a vándorló lovasok, vagy szekérrel érkezők állatai legelhetnek és pihenhetnek majd. Gazdáik – Balázshoz hasonlóan – szekereikben vagy az általuk hozott sátrakban hajthatják álomra a fejüket, de erre az ilyen vándorok felkészülnek útjuk során

–  mondta a Sokszínű Vidék megkeresésére az állatorvos.

A pihenőhely bejáratánál fából faragott emléktábla őrzi majd Gecse Balázs Gergő emlékét. A karámot és a vándorok számára alkalmas nomád táborhelyet a tragédia egyéves évfordulójára, 2019. szeptember 23-ra szeretnének elkészíteni. Bo barátai, szülei és dr. Gyöngyösi Adrienne bíznak abban, hogy lesz elég szorgos kéz a szeptember 13-14-15-16-i munkálatoknál az építkezéshez.

Kiemelt kép: Facebook/Hajdu Roland

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik