Virágzó vidékünk

3D-s zebra a jövő útja Dorogon

A kivitelezés várhatóan 2020 tavaszán kezdődik.

Dorog egyik legforgalmasabb útszakaszán, az Iskola utcában új, háromdimenziós zebrát szeretne megvalósítani a Dorogi Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Már az engedélyeztetési folyamatnál tartanak, amelynek végén várhatóan 2020. tavasszal elkezdődhetnek a munkálatok, és felfestik a különleges útburkolati jelet, írja a kemma.

Az utcában most is van egy hagyományos zebra, és egy 30 kilométer per órás korlátozó közúti tábla, de mivel a Nipl Stefánia uszoda, a sportcsarnok, egy játszótér valamint a Petőfi-iskola miatt az útszakaszon jelentős a gyerekforgalom, a közlekedést biztonságosabbá tehetné ez a látványos, 3D-s megoldás.

Színes zebrák dobják fel az iskolások életét Madridban
A rikító színek nem csak a környéket teszik hangulatosabbá, a figyelmet is jobban a gyalogosokra terelik, így védve őket.

A tervek elkészültek, jelenleg az engedélyeztetési folyamat zajlik, amely hosszadalmas. Első lépésként a Magyar Közúttól kértek és kaptak állásfoglalást, mely szerint az új típusú zebra megvalósítása nem ütközik jogszabályba. Ezután a dorogi önkormányzattól kell engedély a munkálatokhoz. A folyamat lezárulása után a zebrát legkorábban tavasszal festik fel.

A Dorogi Városi Baleset-megelőzési Bizottság titkára, Málnás Zsolt rendőr alezredes külföldi példákat tudott hozni, ahol bevált a a három dimenziós gyalogátkelőhely, hiszen ez a típusú felfestés egy bizonyos szögből és távolságból tényleg olyan, mintha valami kiemelkedne az útból.

A tervek szerint a zebra előtt 50 méterrel felfestéssel és táblával is figyelmeztetni fogják az autósokat a különleges útburkolati jelre, így a sofőrök felkészülhetnek az optikai csalódásra.

A zebrát egy kopásálló hidegplasztik tartós útburkolati festékkel viszik fel az útra, amely 2 millimétere emelkedik ki az út síkjából. A felfestés kap egy réteg üveggyöngyöt is, ez a fényt veri vissza. Ennek próbájaként felfestettek és teszteltek is már egy zebrát egy használaton kívüli iparterületen.

Fotó: Varga Tibor
Fotó: Varga Tibor
Fotó: Varga Tibor

 A zebra tervezése aprólékos munkát igényel, hiszen erre nincs egy sablon, mint egy hagyományos átkelőhely esetében

– mondta el a portálnak Varga Tibor, a Varga&Varga Forgalomtechnika ügyvezetője, a leendő kivitelező cég vezetője.

Kiemelt kép: Varga Tibor

Hihetetlen látvány és építészeti bravúr a világ egyik legszebb útja
Az útvonalat eredetileg vasútvonalaként akarták megépíteni. A bámulatos út mára a kulturális örökség része lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik