Virágzó vidékünk

Magányosan árválkodik a Pilisben az Egri vár mása

Olyan filmeket forgattak itt, mint az Egri csillagok, A rab ember fiai vagy a Magyar vándor.

Pusztulásnak indult az Egri vár másolata, ami 2019-ben a népszerű sorozat, A vaják (The Witcher) forgatási helyszínéül is szolgált, írta az Egri Ügyek.

A Tarts Velem! nevű Facebook-oldalon tették közzé a lenti rövid videót, amely Pilisborosjenő határában készült. Itt, Budapesttől nem messze bújik meg az Országos Kéktúra útvonalához közel, a középkori kővárnak tűnő építmény, amely valójában csak alig 50 éves.

A díszlet a középkori Egri vár másolata, amelyet a Várkonyi Zoltán filmrendező, Gárdonyi Géza regényéből készült, 1968-ban bemutatott Egri csillagok című történelmi filmjének forgatásához építettek az 1960-as években. Itt vették fel, több ezer statiszta részvételével az 1552-es török ostrom filmbéli csatajeleneteit.

Tavaly a The Witcher (Vaják) című népszerű sorozat forgatási helyszíne volt

Fotó: Netflix; Wikimedia Commons/Szenti Tamás

Az Egri vár másolata csak pár másodpercre tűnik fel az évadzáró epizódban, ugyanis a készítők a helyszínt a lengyelországi Ogrodzieniec várával kombinálták a csatajelenetben.

2008-ban, az Egri csillagok forgatásának 40 éves évfordulója alkalmából Pilisborosjenő önkormányzata rendbe hozatta a romokat, de azóta eltelt több mint tíz év. Érdemes tehát ellátogatni ide, mielőtt az enyészeté lenne az egyik legfontosabb és legismertebb magyar filmtörténeti emlék.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Szenti Tamás

Kedvenc magyar filmek, amikért ma is rajongunk
Az elmúlt 120 évben számtalan sikerfilm született.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik