Virágzó vidékünk

Lehet jég, lehet fagy, Lillafüreden tilos a tavon korcsolyázni

Szabálysértésért büntethetnek a rendőrök, ha a tiltó táblák ellenére a jégre lépünk.

A befagyott állóvizek nagy csábítást jelentenek minden évben a tél szerelmeseinek, hisz mindenki szeret csúszkálni a jégen, ha korcsolyázni esetleg nem is tud.

Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagságuk eléri, vagy meghaladja a tíz centimétert, de a Hámori-tóra akkor is tilos rálépni, ha ennél is vastagabb a jégréteg, írja a Borsod Online.

Három helyről lehet elérni a tó jegét: a két csónakázóstégről és a tó végi úgynevezett fenékleürítő műtárgytól, ahová lépcső vezet le. Mindhárom helyen ki van táblázva, hogy tilos a jégre menni.

Nagyon is rizikót vállaltak azok, akiket a múlt héten munkatársunk fényképezett, mint ahogyan bárki, aki bármikor a Hámori-tó jegére lép. A tiltást egyébként táblák is jelzik. Úgy gondoljuk, ennek kellő figyelemfelhívásnak kellene lennie, mégis szinte minden évben vannak, akik nem tudnak ellenállni a csábításnak

– mondta el Vanczák Zoltán, a Garadnavölgyi Vízi Társulat ügyvezetője a portálnak.

Besorolását tekintve a Hámori-tó ipari víztározó, melyekben alapvetően nem lehet sem fürdeni, sem azok jegén korcsolyázni. A Hámori-tó fő feladata ugyanis a víztárolás, illetve a vízingadozás mérséklése.

A jég alatt nem látjuk pontosan, hogyan változik a vízszint: ennek megfelelően a jégpáncél alatt lehet levegő is, de előfordulhat az is, hogy a bejövő víz alulról feszíti a jeget. Emiatt veszélyes a tó jegére lépni

– részletezte a szakember.

A tó több mint kétszáz éves történetében sokáig nem volt ilyen szabályozás, majd végleges tiltás. Ezért is találkozhatunk olyan fotókkal, melyeken a jégen korcsolyázókat vagy a nyáron fürdőzőket örökítették meg a direkt erre a célra kialakított strandon. Hiába tervezték ezek felújítását egy időben szakemberek is, a hatályos jogszabályok tiltják a víztározók ilyen jellegű hasznosítását.

A befagyott tó csábításának sokan nem tudnak ellenállni

A rendőrség szabálysértésnek minősülően bünteti, ha valaki a tiltó tábla ellenére megy a jégre bármilyen szabad vízfelületen. A jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek és tragédiák megelőzése érdekében pedig fokozott ellenőrzéseket tartanak.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Magyarország egyetlen pisztrángfüstölője, ahol a hal kályhában sül
A végeredmény szaftos, omlós, egyáltalán nem zsíros, mennyei ízű füstölt pisztráng.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik