Virágzó vidékünk

Drónnal vadásznak az orvhorgászokra a Tiszánál

Nagyban segíti a halőrök munkáját a kis repülő szerkezet.

A Tisza Horgászegyesület halőreinek munkáját egy éve kutatódrón is segíti. A kis repülő eszköz ötszáz méter magasságba emelkedik, és akár nyolc kilométerre is kiküldhető. Rendelkezik hőkamerával és reflektorral, az ezzel készített fotók és videófelvételek bizonyító erejűek, írja a Szoljon.

A drónt az egyesület minden vízterületén használják ellenőrzésre. Az Alcsi-Holt-Tiszán, a Zagyván, a Kakat-éren, a Jászsági-csatornán, valamint az NK-III/2 csatornán vetik be a legtöbbet. Télen a vermelőhelyeket figyelik vele fokozottan.

Főként a nehezen megközelíthető helyeken tesz nekünk nagy szolgálatot a drón, illetve ha illegálisan tevékenykedő személyeket akarunk megközelíteni úgy, hogy ne vegyenek észre. Rendszeresen végzünk így rutinellenőrzéseket. Éjszaka is tudjuk használni a hőkamerának köszönhetően, nagy sebességgel repül, és azonnal küldi az általa készített felvételeket. Van hangszórója is, azon keresztül rá tudunk szólni a szabálytalankodókra

– mondta el a portálnak Pócs Róbert hivatásos halőr.

Páratlan természeti kincsünk a Tisza-tó
Gazdasági megfontolásból hozták létre a Tisza-tavat, ma madárparadicsom és kedvelt turistacélpont.

Az Alcsi-Holt-Tiszán ezerkétszáz stég és számtalan olyan hely van, ahol el lehet bújni, így ez a víz fokozott őrzést igényel. Ha alacsonyabb a vízszint, könnyebben ki tudják szedegetni és eltulajdonítani a vízből a halakat. Az ilyen vízterületek is intenzívebb ellenőrzést igényelnek.

A drónnal készített felvételek bizonyító erejűek, a segítségével sikerült már elcsípni többször szabálysértőt. Volt, hogy a nádas labirintusában bújtak meg az orvhorgászok, de már gereblyézőket is fogtak. Gereblyézéskor hármashorgokat vagy száruknál összeerősített, nagyobb méretű horgokat húznak az orvhorgászok a vízfenék felett, a horgok pedig beleakadnak a hal testébe, így emelik ki azokat a csónakba. Ez a tevékenység bűncselekménynek minősül, és tiltott halászattal elkövetett állatkínzás vétségéért akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Először választottak horgászbarát települést a Balatonnál
Balatonakalit, Fonyódot, Révfülöpöt és Vonyarcvashegyet jelölték a díjra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik