Virágzó vidékünk

Idén is lesz szedd magad levendula akció Tihanyban

Június 15-től június 28-ig a virágzás függvényében idén is megtartják a tihanyi szedd magad levendula akciót, olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A látogatók és munkatársaik védelme érdekében a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet alapján az esemény idejére különböző intézkedéseket is bevezetnek.

Mint írják, a levendula szedéséhez a helyszínen arató táska megvásárlása csak bankkártyás fizetéssel lehetséges. Aratótáska a napi készlet erejéig, 9 órától 19 óráig vásárolható. Az arató táskák 1.500 Ft/db illetve 2.500 Ft/db áron vásárolhatók meg. A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja.

Isteni finomságok levendulával
Ínycsiklandó finomságok készülhetnek levendula hozzáadásával.

A levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt arató táskába szedhetjük, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.

A levendula ültetvényen egyszerre maximum 500 fő tartózkodhat. A látogatók számára – egy háztartásban élők kivételével – legalább 1,5 méter egyéni védőtávolság betartása kötelező.

Hozzáteszik, virágszedésre a készlet erejéig van lehetőség, a szedésre kijelölt területen. A levendulát mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel szedheti (olló, metszőolló). Kérik, hogy mindenki saját metszőollót vigyen magával.

A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés. Természetvédelmi őreik segítenek, megmutatják a szedés helyes módját. A virágot az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben. Kérnek mindenkit, készüljön fel az időjárási körülményekre, gondoskodjon ivóvízről és napsütés elleni védelemről.

Felhívják a figyelmet, hogy drónok (pilóta nélküli légijárművek) használata a Tihanyi-félszigeten kizárólag az illetékes hatóságok előzetes engedélyével lehetséges.

A szedd magad programon kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az öreg levendulásban is tilos.

A levendulás közelében a személygépkocsik számára ingyenes parkolási lehetőséget biztosítanak, az autóbuszok számára megállóhely lesz kijelölve a levendulás melletti szakaszon, ahol az utasok ki- és beszállásának idejére megállhat az autóbusz, de nem parkolhat. Az autóbuszokat a faluban található parkolókhoz irányítják.

Olyan illat volt a faluban, hogy egy drogéria is megirigyelhette volna
A tihanyi levendulát egykor a tőzsdén is jegyezték, olyan értéket képviselt.

Kiemelt kép: MTI / Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik