Virágzó vidékünk

Zenélő kerítés kényezteti a gyerekeket egy alföldi óvodában

Van dob, dallamcsődob, acélnyelves dob és marimba is, amelynél a bambuszcsöveket fém helyettesíti.

Az országban egyedülálló, hangszeres játszóteret alakítottak ki a kiskunfélegyházi Százszorszép Óvodában, a “zenélő kerítést” hétfőn adták át, írta az MTI.

Játszótéri szekér készül a leghíresebb magyar vándor emlékére
Gecse Balázs Gergő 2018 őszén tragikus balesetben hunyt el Franciaországban.

Fricska Gyöngyi, a kiskunfélegyházi óvodákat tömörítő Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezető-helyettese az átadón elmondta: a “zenélő kerítés” az intézmény negyvenéves fennállásának alkalmából készült el.

A zenés játékok ugyan egy kerítést alkotnak, de olyan kerítést, amely összetart, és nem elválasztja az óvodába járókat

– tette hozzá.

A különleges hangszereket a Kézenfogva a Darvas Téri Óvoda Gyermekeiért Alapítvány kezdeményezésére két fiatal félegyházi hangszerkészítő tervezte meg és készítette el. Sevecsek Béla és Fekete Tamás – a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény szakmai támogatása mellett – csőharangokkal, akusztikai játékokkal, érdekes ütőhangszerekkel gazdagította az óvodát.

Tűzijáték helyett játszóteret építettek Tárnokon
A helyiek úgy döntöttek, nem durrogtatásra költik az önkormányzat pénzét.

Az intézményvezető-helyettes kiemelte: a hangszerekkel kísért éneklés aktivizálja az agykéreg működését, ami jótékonyan hat a gyerekek logikus gondolkodására, az érzelmi intelligencia kiteljesedésére, érzékelésük, észlelésük fejlődésére.

Az óvodában már évek óta hagyománya van a mikrocsoportos zenei készségfejlesztésnek, így az új hangszerek kiváló lehetőséget nyújtanak a magyar ritmus- és dallamvilág megismerésére. Ez egyben erősíti a gyerekek identitástudatát, a hangszerek hangkészlete pedig a magyar autentikus zene alapjainak felfedezését nyújtja

– mondta Fricska Gyöngyi.

Szilágyi Áron, a Leskowksy Hangszergyűjtemény elnöke elmondta: 1863 hangszert őriznek.

Az elmúlt negyven évben azon dolgoztak, hogy minél közelebb vihessék a hangszerek világát a gyermekekhez, minél több gyermek élhesse át a hangok születését, hiszen minél több időt töltenek hangszerek mellett, annál nyitottabbak, annál befogadóbbak lesznek

– fejtette ki a szakember.

Az óvoda kertjébe telepített hangszerek egyediek, kifejezetten a kiskunfélegyházi intézménynek készültek. Van közöttük dob, dallamcsődob, acélnyelves dob és marimba, amelynél a bambuszcsöveket fém helyettesíti.

Kiemelt kép: YouTube

Felejthetetlen nyári kalandozásra csábítják a gyerekeket a vizes játszóterek
Vidéken is több helyen találhatunk játszótereket, amelyek a nyári melegben hűsítő, különleges élményt nyújtanak a kicsiknek.
Olvasói sztorik