Virágzó vidékünk

Csodás látvány a felhők alól a pécsi tengerszem

A hatalmas bányatölcsérben 28 méter mély tó keletkezett.

Pécs legismertebb külfejtése a Karolina-külfejtés, mely nevezetességét annak köszönheti, hogy a városhatáron belül – Gyükés és Pécsbánya városrész határán – a 2000-es évek elején a belsejében egy tengerszem alakult ki.

Ez a tengerszem az ország legszebb természeti csodája
Régen itt bányászták a gabonaőrlők és érczúzók malomköveit.

A város északi peremén lévő területen több mint három évtizeden keresztül – 1968-tól 2004-ig – aktív bányaművelés folyt. Volt olyan időszak, amikor évente több mint 400 ezer tonna szenet termeltek ki, így keletkezett a hatalmas bányatölcsér, illetve annak az alján az összegyűlt csapadékvízből egy 28 méter mély tó.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A mintegy 400 focipályányi nagyságú régi bányaterületen a tájseb eltüntetésének munkálatai 2018 márciusában kezdődtek el a Pannon Hőerőmű Zrt. irányításával.

Ennek során a 80 méter mély bányatölcsér feltöltésére összesen 9,6 millió köbméternyi korábban kitermelt meddőanyagot helyeznek el, ezzel párhuzamosan pedig a katlan alján kialakult bányató vizének folyamatos kiszivattyúzásáról és a tómeder feltöltéséről is gondoskodnak.

A tájrendezés befejezését követően a kivágott invazív – többnyire akác – fák helyett őshonos fás szárú növényzetet telepítenek majd.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Rejtőzködő kincs a Mátrában az apci tengerszem
Tökéletes helyszíne kirándulásnak, piknikezésnek, fürdőzésnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik