Virágzó vidékünk

Idén nem láthatjuk Európa legnagyobb betlehemét Vörsön

Advent időszakában ez volt az igazi vonzereje a kis somogyi településnek.

72 éve minden novemberben nekiláttak a Európa legnagyobb betleheme elkészítéséhez a Somogy megyei Vörsön. A Szent Márton püspök Plébánián a különleges bibliai képet idén a koronavírus-járvány miatt nem építik meg.

Kedves Vörsi Betlehem Látogatói! A jelenlegi járványügyi helyzet miatt, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kérése alapján a Vörsi Betlehem adventi programjai idén elmaradnak. A Betlehem egyénileg sem látogatható. Kérjük szeretetteljes engedelmességüket, megértésüket pedig hálásan köszönjük! Áldott és kegyelmekben, Isten jelenlétében gazdag adventet és karácsonyt kívánunk!

– olvasható a plébánia Facebook oldalán.

Ilyen betlehemi jászolt még nem látott a világ
Párját ritkító remeket készített az olasz művész.

A Kis-Balaton „fővárosában”, Vörsön 72 évvel ezelőtt még csak egy négyzetméteren épült fel bibliai kép, ám az évtizedek során folyamatosan bővült, 2019-ben pedig elérte a 60 négyzetméteres nagyságot. A helyiek minden évben önkéntes munkában dolgoztak Európa legnagyobb betlehemének megépítésén.

  • 1948-ban épült először Vörsön Betlehem, akkor még csak kis méretben.
  • Az 50-es években egy kezdeményezés hatására a vörsi templom Jézus Szíve oltárt lebontották és annak a helyére egy nagyobb méretű Betlehemet építettek.
  • 1988-ban Futó Péter vette át a Betlehem építését, akkoriban még csak a jelenlegi csaknem 60 négyzetméteres méretének körülbelül a fele volt.

Advent időszakában a betlehem volt az igazi vonzereje a kis somogyi településnek, hiszen nemcsak az ország minden részéről, hanem a határon túlról is a csodájára jártak a látogatók.

Kiemelt kép: YouTube

Egész évben karácsonyi Betlehemmel várja a látogatókat az olasz kisváros katedrálisa
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ebben a katedrálisban egész évben karácsonyi hangulat van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik