Virágzó vidékünk

Lassan duzzad, de alakul az őstó Vaján

youtube
youtube
A tavat és környékét 25 éve nyilvánították természetvédelmi területté.

Az utolsó jégkorszak előtti ősi folyók, az Ős-isza és Ős-Szamos a Kárpátok hegyeit elhagyva a síkságon terítették le hordalékaikat, mely az idők folyamán a szélfútta homokvándorlás mozgása következtében buckákká, dombokká formálódott. A homokdombok közötti mélyedésekben összegyűlt talajvízből és csapadékból olyan lefolyástalan tavak alakultak ki, mint a a különleges úszólápokról nevezetes, 78 hektár kiterjedésű Vajai Őstó.

Kapcsolódó
Visszakapja a természet a Kiskunság egyik legszebb tavát
Cél, hogy a lehetőségekhez mérten visszaállítsák az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát.

A tó – mely horgásztó is egyben – az Északkelet-Nyírségben helyezkedik el, az erődített kastélyáról híres Vaja községtől délnyugatra, és az ország azon ritka helyei közé tartozik, ahol még fellelhetők az úszó lápszigetek, és megfigyelhetők az azokon megtelepedett különleges, jégkorszakból visszamaradt ritka növények is.

A tavat és környékét 25 éve, 1996. március 24-én természetvédelmi területté nyilvánították. Felügyeleti szerve a Hortobágyi Nemzeti Park.

A ZotyaDrone által a napokban készített videó a felhők alól mutatja meg, milyen szépen duzzad az őstó. Most annyi víz van benne, hogy olyan lápos területeken is látható, ahol eddig nem volt.

Terül a víz kifelé, ezért lassabb a vízszint növekedése, de alakul a tó

– olvasható a Vajai Őstó weboldalán.

Kapcsolódó
Bemutatkozott a klímaváltozás Magyarországon: kiszáradtak a szikes tavak
A klímaváltozás lassan a laikusok számára is kezdi éreztetni hatásait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik