Virágzó vidékünk

Családi tragédia miatt épült a misztikus tengelici kápolna

Leyer Péter
Leyer Péter

2014-ben egyetlen túraútvonallal kötötték össze a Tengelicen és környékén található kúriákat, kápolnákat és kastélyokat. A Zöld út részét képezi a Benyovszky-kápolna is, mely egy tragikus haláleset miatt épült meg.

A teol.hu korábbi cikke szerint a Gindly-Benyovszky-kúria parkja volt Tolna megye első természetvédelmi területe. Az ösvény kétség kívül egyik legérdekesebb és leglátványosabb része a kápolna, aminek inkább története figyelemfelkeltő, mert a végletekig tragikus.

Mint írják, gróf Benyovszky Rezső és kisfia, Emánuel a parkban várták, hogy a vacsorára hívó jelzést megkapják. A gyermek vígan játszadozott, durrogtatta a játékpisztolynak tűnő tárgyat. A gróf állítólag annyira örült gyermeke jókedvének, hogy néhány percre magára is hagyta őt.

Amíg ő a kastélyban tartózkodott, tisztázatlan körülmények között a gyermek a fejéhez szegezhette a pisztolyt. Mire a gróf visszatért, már csak a vérben úszó ájult testet találta. Azonnal kórházba szállították, majd felhajóztak Budapestre, de életét már nem tudták megmenteni. A gróf vigasztalhatatlan lett, a 13 esztendőt megélt Emánuel emlékére és végső nyughelyének építtette a kápolnát, ahová végül a grófot is eltemették 1954-es halálát követően.

A kápolnát 2014-ben újították fel, a napokban pedig Leyer Péter fotós látogatott el a helyszínre. Mint közösségi oldalán írta,

ahogy a történetet, úgy az egész helyet egyfajta misztikum övezi, amit fotókkal is próbáltam visszaadni.

A képre kattintva galéria nyílik.

Galéria
Leyer Péter

A fényképész Facebook-oldalán rendszeresen mesés képekkel örvendezteti meg a követőit, ezért érdemes őt ott is követni.

Kapcsolódó
Búbánatvölgy, a Dunakanyar rejtett csodája
Ahol átlátni a folyó felett Szlovákiába.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik