Virágzó vidékünk

Nagyon korán virágba borult Pécsen a liliomfa

mti/varga györgy
mti/varga györgy
Virágai jellemzően a nyár elején bomlanak ki.

Az ország déli részén rendszerint a legkorábban virágoznak a díszfák, melyet a Pécs közterületein lévő fák virágba borulásáról évek óta ismerhetünk. Március első napjaiban – viszonylag korán – például már teljes szépségében pompázott a város híres mandulafája.

Kapcsolódó
Virágba borult Pécs híres mandulafája
A mandulafa az örök megújulás és a műveltség szimbóluma is a városban. 

Az újabb csodára sem kellett sokáig várni. Az MTI által március 27-én közreadott fotókon már a virágzó liliomfát láthatjuk, noha ennek a fának a virágai jellemzően a nyár elején bomlanak ki.

mti/varga györgy

A liliomfa (Magnolia) nem túl nagyméretű, bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai egyaránt kedvelt szoliter növények.

A kb. 4 méteres maximális nagyságot elérő liliomfa, fehér vagy a rózsaszín árnyalataiban játszó, nagyméretű virágaival, valamint kerekded, kissé hegyesedő közép zöld leveleivel díszít.

Védett helyre ültetve jól viseli a tél viszontagságait, csak az igazán kemény telek tehetnek benne kárt. A liliomfa kissé kényes a megfelelő talajra, valamint az öntözésre is, de egyébként nem nehéz a gondozása.

mti/varga györgy

A tulipánfa Míg Európában dísznövényként ismerjük, a tengerentúlon haszonnövényként is termesztik, fájából többnyire bútort készítenek.

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) Észak-Amerikában őshonos, akár 30 méteres magasságot is elérő lombhullató fa. Koronája kúpformájú, lombozatát, tulipán formájú levelek alkotják, melyek ősszel sárgára színeződnek. De nem csak a leveleknél köszön vissza a tulipán motívum!

Tavasz végén, és nyár elején nyíló, zöldessárga virágai is a tulipánra emlékeztetnek.

Pixabay

Kapcsolódó
5 különleges fa a nagyvilágból: a nagy túlélőtől a rabtartóig
Úgy kell védenünk ezeket is, mint ahogy ők védenek bennünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik