Virágzó vidékünk

Megmentik Benczúr Gyula egykori kastélyát

mti/komka péter
mti/komka péter

A Nógrád megyei Szécsényhez tartozó Benczúrfalván található épület rekonstrukciójára európai uniós és hazai forrásból csaknem 1,4 milliárd forintot fordítanak.

Benczúr Gyula festőművész 1910-ben vette meg a kúriát, ott élt és dolgozott haláláig, 1920-ig. A beruházás alapkőletételét május 14-én tartották. A helyreállított épületben új turisztikai funkciókat alakítanak ki.

MTI/Komka Péter

A tervek szerint a kúriában innovatív, interaktív módon mutatják majd be a festőművész fő műveit. A látogatót a kulisszák mögé vezetik be, többek között reprodukciók és animált videófilmek segítségével ismerhetik meg Benczúr Gyula képalkotási módszerét és személyiségét is, történelmi, mitológiai és portréfestészetét, de a tereket bejárva a család életformáját, egy 20. századi kúria mindennapjait is.

MTI/Komka Péter

A 30 éve kihasználatlan, üres, romos épületbe turisztikai vonzerőt álmodtak. A 18. században barokk stílusban épült kúria a kor nemesi építészetének kiváló reprezentánsa és bár több tulajdonosa volt, megmaradtak az eredeti boltozatos terek, a gazdag stukkódíszítések.

A kúria rekonstrukciójáról Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az év végére teljes egészében megújulnak a belső terek, a tetőszerkezet és a homlokzat, a korábbi műterem, a 2,5 hektáros park és visszaépítik a korábbi főkaput is.

Felújítják a parkban lévő délnyugati és északkeleti bástyát, valamint a támfalat. A megújult épületben kiállításokat, hangversenyeket is tarthatnak majd

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Magyarországi kastélyok és kúriák: Kende-Kölcsey kúria
A kúria parkját az Alföld egyik legszebb kastélyparkjaként tartják számon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik