Virágzó vidékünk

Nyári pompájában tündököl a kőszegi arborétum

Györkő Zsombor
Györkő Zsombor
A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont és a Chernel-kert is számtalan különlegességet tartogat.

Ha hazánk hangulatos kis városkáit kellene felsorolni, a listán egészen biztosan helyet kapna az osztrák határ közelében található Kőszeg. A Kőszegi-hegység lábánál fekvő városnak nemcsak remek fekvése, hangulata, környéke, de történelmi múltja is páratlan. Elmondható róla, hogy országunk műemlékekben egyik leggazdagabb települése.

Aki erre jár nem csak az élettel teli bájos belvárost, a Jurisics várat vagy a Jurisics téren álló Hősök kapuját csodálhatja meg, de ellátogathat a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontba és a Chernel-kertbe is.

Ez a látnivaló különösen ajánlott a természet és a madarak szerelmeseinek.

Györkő Zsombor

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott és üzemeltetett látogatóközpont célja, hogy a vidékre jellemző, a Kárpát-medence és az Alpok találkozásánál kialakult különleges élővilágot bemutassa.

Györkő Zsombor

540 négyzetméteren ismerkedhetünk meg a Kőszegi-hegység növény- és állatvilágával, de a környékbeli természettudósok munkásságába is belepillanthatunk. Interaktív tárlat, időszakos kiállítások, 3 nyelven elérhető állandó tárlatok várják az érdeklődőket, amelyek keretén belül számtalan érdekes és izgalmas dolgot megtudhatunk a madarak világáról.

Györkő Zsombor

A központ névadójának szellemiségét követve szó esik a madarakat fenyegető veszélyekről, a madárbalesetek megelőzéséről, illetve a madárvédelemről is.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont/Facebook

A látogatóközpont körül található a Búbos cinege élményösvény, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettel. Óriás puzzle, forgatható kockák, gólyalabirintus és sok más érdekesség várja őket.

Aki végigjárta a látogatóközpontot, és a sövénylabirintust is kipróbálta, átsétálhat a mindössze 100 méterre lévő pici arborétumba, a Chernel-kertbe.

Györkő Zsombor

A védett természeti terület nevét Chernel Istvánról, az Európa-hírű természettudósról kapta. Bejárva igazi botanikai különlegességeket lehet megcsodálni. Kétszáz fásszárú növény, valamint mintegy 120 lágyszárú- és cserjefaj tekinthető meg.

Látható itt például a kínai aranyfenyő, aminek hazánkban ez az egyetlen ivarérett példánya. Jegenyefenyők, cédrusok, rododendron, magyal, kárpáti sáfrány csak néhány példa a számtalan növényre, amit megcsodálhatunk.

Galéria
Györkő Zsombor

A 2,5 hektáros parkban helyet kapott Magyarország egyetlen olyan tanösvénye is, ahol a Kárpát-medence legveszélyeztetettebb növényfajainak példányai között sétálhatunk.

Külön érdekesség, hogy a kertben madárvédelmi mentőközpont üzemel, ahol többek közt sebesült baglyok és más ragadozó madarak ápolása is folyik.

Györkő Zsombor

Bár a röpdékbe belépni nem lehet, a park lehetőséget biztosít arra, hogy a látogatók testközelből megismerhessék a madarakat. Erre a célra lett kialakítva a bemutatórész, ahol ragadozó madarakkal, illetve fehér gólyákkal találkozhat a látogató.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont/Facebook

A kert felső részében madárvédelmi tanösvény is fut, itt tájékoztató táblák segítségével mindenki megismerkedhet a telepen élő madárfajokkal, a madártelepítés eszközeivel, de aki akarja, megtanulhatja a szakszerű téli madáretetéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat is.

Galéria
Györkő Zsombor
Kapcsolódó
5 dunántúli tó, ahol édes élmény a séta és a pihenés
Gyöngyszemek, melyek partján télen-nyáron jó andalogni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik