Virágzó vidékünk

60 éves az ország legkülönlegesebb krátertava

youtube
youtube
Horgászok, családok és iskolai osztályok is szívesen töltik itt a szabadidejüket.

Tengerszemre hasonlító tavacska, igazi oázis a nagyhegyesi Kráter-tó az Alföld közepén, pedig hatvan éve földi pokol volt a környékén, írta a Dehir. 1961. augusztus 23-án egy fúrótoronynál lobbant be a gáz, négy napig tomboltak itt a lángok, amelyeket még Debrecenből is látni lehetett.

Kapcsolódó
Befagyott a természet csodája a Hortobágyon
A Kráter-tó helyén eredetileg gázkitermelő üzemelt.

A kitörés helyén kialakult krátert vízzel töltötték fel, és mára az egykori katasztrófa helyszíne családias kirándulóhely lett.

A Kráter-tó mellett emlékhely mesél arról, hogy Nagyhegyes egykor az alföldi földgázkitermelés egyik központja volt, és a hatvan évvel ezelőtti katasztrófáról is, melynek eredménye maga a Kráter-tó.

A nagyhegyesiek sokáig a közelébe sem mehettek, mert a kitermelő cégé volt a terület. 2004-ben a település tulajdonába került, ezután alakították ki a tó környéki pihenőhelyet.

Horgászok és családok is rendszeresen töltik itt a szabadidejüket, az iskolák pedig az első osztályosoktól kezdődően szerveznek ide kirándulásokat.

A tavacskába rendszeresen telepít halat a helyi horgászegyesület. Nagy versenyeket nem tudnak rendezni, ahhoz kicsi a vízfelület, de szívesen látják azokat, akik ezen a nem mindennapi helyen szeretnék kipróbálni a horgászszerencséjüket.

A helyiek abban bíznak, ha megépül a Debrecent Hortobággyal összekötő kerékpárút, még többen kanyarodnak feléjük, és fedezik fel büszkeségüket, a Kráter-tavat.

Kapcsolódó
Visszakapja a természet a Kiskunság egyik legszebb tavát
Cél, hogy a lehetőségekhez mérten visszaállítsák az egykori szikes tó eredeti mederalakulatát.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik