Virágzó vidékünk

Átadták az Év Digitális Faluja díjakat

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért

– fogalmazott Feldman Zsolt Az Év Digitális Faluja díjátadó ünnepségen.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a zsűri elnöke köszöntötte azt az öt kistelepülést, amely eredményesen pályázott a Digitális Jólét Program pályázatán. Mint fogalmazott, egy kistelepülésen élő számára a megfizetett munkahely, az ott elérhető szolgáltatások színvonala mellett fontos a lakóhelyük által nyújtott élet minősége. A kiválasztott települések a technológia lehetőségeit kihasználva teremtenek élhetőbb lakókörnyezetet, hoznak létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat a közösség igényeire építve.

Az államtitkár a fenntartható épített és természeti környezet kategóriában a Zala megyei Nagypáli településnek díjat is adott át, akik a helyi energiaforrásokra építve, azokat digitális rendszerek segítségével optimalizálva hoztak létre egy olyan fenntartható energiarendszert, amely révén a kistelepülés mindent megtesz a maga energiafogyasztáshoz kapcsolódó környezetterhelésének csökkentésére.

Örömtelinek nevezte, hogy egy kisebb közösség is megtalálja azokat a megvalósítható eszközöket, amellyel hozzá tud járulni egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.

A díjakat idén először osztották ki a digitális innovációt alkalmazó, 5000 fő alatti települések képviselőinek. Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány, Rábapordány és Bakonysárkány az idei díjazott.

Öt kategóriában hirdettek győztest: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma és a Digitális Jólét Program különdíja.

Kapcsolódó
Egyre több magyar vált falusi életre
A falusi CSOK-ra van igény és láthatóan egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. 
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik