Virágzó vidékünk

514 településen 14 ezer fát ültetnek el az országban

mti/krizsán csaba
mti/krizsán csaba
Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka.

A településfásítási programot az országfásítási program részeként hirdette meg az Agrárminisztérium. A második ütemben 19 megyéből 887 település adott le sikeres igénylést, országosan 772 község, 48 nagyközség és 67 város ültethet fákat, írta az MTI.

Kapcsolódó
100 millió fát ültetnek el a következő években Magyarországon
A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést eredményezhetnek.

A legtöbb település Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből vesz részt, 84 leadott igényléssel. A második Vas megye, ahol 78 településen ültetnek fákat. A harmadik Győr-Moson-Sopron megye, ahol 76 település igényelt fákat, és az őszi szezonban 1203 fa kerül a megyékbe.

Az Agrárminisztérium arra törekszik, hogy a kistelepülések óvodáiban, iskolaudvaraiban és a közterületeken minél több fát ültethessenek együtt, közösen a települések közösségével, amellyel nemcsak a zöldterületek bővítését támogatják, hanem hozzájárulnak egy egészségesebb és élhetőbb környezet megteremtéséhez.

mti/krizsán csaba Fát ültetnek a településfásítási program keretében Jánossomorján, a Bajcsy-Zsilinszky utcai játszótéren 2021. szeptember 18-án. A Győr-Moson-Sopron megyei településen harminc fát ültetnek a programban.

A fásítás lebonyolítását a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint az Országos Erdészeti Egyesület végzi, amelyet a helyben illetékes erdőgazdaságok munkatársai segítenek.

A hőmérséklet-kiegyenlítés, az árnyalás, a párologtatás, a levegőtisztaság, a por- és zajszűrés, valamint az oxigéntermelés mellett a fáknak, így a parkoknak pótolhatatlan szerepük van az egészségvédelemben, a testi-lelki feltöltődésben és a

Kapcsolódó
Hősokkot okozhat az erdők életében a globális felmelegedés
A nyári hőhullámok gyakoriságának várható növekedése miatt megváltozhat az erdők biodiverzitása.
.

Kapcsolódó
17 ok, amiért tisztelnünk kell az erdőket
Az erdő legyen veled! Ma van az erdők nemzetközi napja.
Olvasói sztorik