Virágzó vidékünk

Igazi ékszerdoboz Hegyhátszentpéter 130 éves tájháza

Hegyhátszentpéteri tájház/Facebook
Hegyhátszentpéteri tájház/Facebook
A ház 1891-ben épült.

130. születésnapját ünnepli Hegyhátszentpéter tájháza. A falu ékszerdobozának gazdagon díszített festett fa homlokzata ritkaságszámba megy. A tájház felújítása a rendszerváltás után kezdődött el, és nagy összefogással valósult meg, írta meg a vaol.

Kapcsolódó
Tündérlakká változik egy régi parasztház a bárnai erdők ölelésében
A művész gipszből és filcből készített kúszó növényzetet, illetve valódi fával és mohával teszi élethűvé alkotását.

A szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzatú lakóház részben vályogból, részben téglából épült 1891-ben. Ez az egyetlen ilyen típusú lakóház, ami eredeti helyén fennmaradt, pedig valaha általánosan elterjedtek voltak a környéken ezek a faragott faoromzatú lakóházak.

A parasztház ma tájházként üzemel, és teljesen berendezett. A ház belsejében sarokpados szoba, mászókéményes konyha és hombáros kamra látható. Mind a ház, mind a portájának épületei a Vasi-Hegyhát népi hagyományait örökítik meg. Hasonló, XIX. századi festett oromzatok Vas megyén kívül még Zalából és a vele határos szlovéniai Muramentéről ismertek.

Az udvaron csigás gémeskút is áll, közelében pedig helyet kapott a Győrvárból áttelepített harangláb és a püspökmolnári községi kovácsműhely, tudtuk meg a tájház oldaláról.

Kapcsolódó
Tolna megye gyöngyszeme a módos sváb parasztház
Bátaszék büszkesége a tájházként funkcionáló épület.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik