Virágzó vidékünk

Díjazták a legjobb falusi vendéglátókat

Kuruc Vendégház/Facebook
Kuruc Vendégház/Facebook
A falusi turizmus a városi ember találkozása a természettel.

A napokban a 80. OMÉK-on adták át a Falusi Turizmus Szolgáltató díjait. A régiókon belül mindig másik megyék vendéglátóit díjazzák rotációban, idén Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Tolna, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékből kerültek ki a díjazottak, írja a magyarmezogazdasag.hu.

Ez is vendégház
Tüneményes porta lett a dédszülők egykori parasztházából
A parádi ház őrzi a régmúlt értékeit és építészeti hagyományait, egyben tiszteleg a felmenők élete előtt.

A falusi turizmus a turizmus egyik sajátos formája, ennek keretében a vendég a szabadidejét falusi környezetben tölti el. Ez az egyik legalkalmasabb módja annak, hogy a az erre nyitott és érdeklődő turisták közvetlenül megismerhessék egy tájegység életét és kultúráját. A falusi turizmus a városi ember találkozása a természettel.

A falusi turizmus főleg vidéki – hangsúlyozottan nem városi és nem kiemelt üdülőhelyen fekvő – településeken (faluban, tanyán, tanyás térségben) folytatott vendéglátás, amely magában foglalja a szállást, az étkezési és programszervezési szolgáltatásokat egyaránt. Bárhol szervezhető, ahol a vendégfogadás falusias jellege biztosítható és a közvetlen környék kielégíti a falusi vendéglátással szemben támasztott tartalmi és formai követelményeket.

Az idei díjazottak:

  • Nagyné Szunyogh Adrienn, Debréte község, Harangszó Vendégház
  • Matievics Anett, Szálka, Matievics Borászat és Vendégház
  • Eifert Laura, Bócsa, Cserszegi Vendégház
  • Kanyóné Danó Tímea, Tivadar, Kuruc Vendégház
  • Noll Zoltánné, Felcsút, Noll Tanya
  • Visnyei-Varró Nóra, Tápiószőlős, Napkirályfi Udvarház
  • Fazekas László, Lipót, Fazekas Vendégház

Nagyné Kovács Katalin kapta az országos nagydíjat, aki 26 éve foglalkozik vendéglátással. Kezdetben a Zala megyei egyesületben a munka nélkül maradt falusiakat szerették volna jövedelemhez juttatni a falusi turizmusnak köszönhetően. A FATOSZ vezetőség tagja volt 12 éven keresztül, ő dolgozta ki a vendégházak minősítési rendszerét.

Kapcsolódó
Átadták az ezredik napraforgót: egyre több a védjegyes falusi szálláshely
A jánkmajtisi Bíró Vendégház kapta meg az ezredik falusi szálláshely nemzeti tanúsító védjegyet. A védjegyrendszer 2010-óta működik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik