Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Virágzó vidékünk

Ősrégészeti lelőhelyen épül a Bükk új látogatóközpontja

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Szeleta park látogatóközpontja, a létesítmény alapkövét szerdán helyezték el.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mérföldkőnek nevezte a beruházást a 45 éve alapított nemzeti park életében, mert a központ átadása után a természet védelméért folytatott munkát, a Bükk különleges geológiai sokszínűségét, vízrajzát, gazdag kulturális örökségét interaktív módon, élményszerűen tudják majd bemutatni.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kiemelte: a látogatóközpont egyszerre szolgálja a természetvédelmi ismeretterjesztést, a játszva-szórakozva tanulást és egy Európában egyedülálló őskori kultúra színvonalas bemutatását.

A látogatóközpontban helyet kap A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete című kiállítás, s ehhez kapcsolódva a Bükk-hegység természeti és kulturális örökséggyűjteményét és az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását szolgáló attrakció-együttes.

Mint mondta: a Bükkben több mint ezerháromszáz barlang található, ezek közül 54 fokozottan védett, 46 barlangból pedig régészeti anyagok kerültek elő, az egyik legfontosabb ősember-barlang a Szeleta. Erre az ősrégészeti lelőhelyre és a Bükk természeti kincseire alapozva tervezték meg a látogatóközpontot, amely a tervek szerint a jövő év végére készül el.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!