Duna-Dráva Nemzeti Park
Virágzó vidékünk

Megmentik a mocsárréteket a Dráva árterében

A területen élő növények és állatok érdekében építettek vízvisszatartó műtárgyakat és töltöttek fel földterületeket.

A közelmúltban befejeződtek a GRASSLAND-HU Life pályázat kertében megvalósult, a Berzencei-rétek vízháztartásának javítását célzó beavatkozások – írta Facebook-oldalán a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Kapcsolódó
25 éves a Duna-Dráva Nemzeti Park
A területén lévő Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot Európa Amazonasaként is emlegetik.

A területen korábban több csatorna, lecsapoló árok létesült, amelyek jelentősen hozzájárulnak a mocsárrét szárazodásához.

Az üde gyepek és vizes élőhelyek megőrzése érdekében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a GRASSLAND-HU Life projekt keretében olyan beavatkozásokat valósított meg, amelyek segítik a terület vízháztartásának javítását, lehetővé teszik a tavasszal lehulló nagyobb mennyiségű csapadék visszatartását, a jó vízellátású területek növelését, a vízborításos időszak meghosszabbítását.

Duna-Dráva Nemzeti Park

A Pannon gyepek és a hozzájuk kapcsolódó élőhelyek megőrzését célul kitűző pályázat keretében 2021-ben a Kisgerendai-árok öt pontján létesültek kisebb vízvisszatartó műtárgyak, néhány helyen pedig földfeltöltés gátolja a víz túlzottan gyors lefolyását a területről.

A Berzencei-rétek a Duna-Dráva Nemzeti Park, és egyben a Nyugat-Dráva-sík Natura 2000 terület részét képező, mintegy 350 ha kiterjedésű, fasorokkal, facsoportokkal tarkított gyepes területek. Mélyebben fekvő részein tavasszal vízborítás alakulhat ki, nyárra többnyire ezek a területek is kiszáradnak.

Kapcsolódó
Így küzdenek egymással a szarvasbikák a Dráva mentén
A Duna-Dráva Nemzeti Park területén egész évben sok érdekességet rögzít a webkamera.

Az ilyen vízállásos mélyedések és az időszakos vízfolyások meanderező medreinek közelében sokfelé található mocsári növényzet. A rétek sok védett és közösségi jelentőségű állat- és növényfaj számára biztosítanak élőhelyet. A vöröshasú unka és több más kétéltű számára jelentenek szaporodóhelyet a tocsogós, vízállásos területek, ezeket sok madár, például a gólyák is rendszeresen látogatják táplálékszerzés céljából.

A virágzó rétek számos méh– és lepkefajnak, például a nagy tűzlepkének nyújtanak ideális élőhelyet. A terület védett növényfajai a tavaszi tőzike, a mocsári békaliliom és a szibériai nőszirom. A mocsárrétek a terület meghatározó élőhelyei, fennmaradásuk alapfeltétele a megfelelő vízellátottság és a rendszeres kaszálás vagy extenzív legeltetés.

Kapcsolódó
Magyarország részvételével létrejött a világ első ötoldalú bioszféra-rezervátuma
Európa egyik legnagyobb természeti területének számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.