pilisi parkerdő
Virágzó vidékünk

Elültették az újszülöttek erdejét a Duna mentén

Elsősorban kocsányos és kocsánytalan-tölgyet, valamint csert ültettek.

Összesen 25 hektár – 35 futballpályának megfelelő – új erdőt hozott létre a Pilisi Parkerdő a Budapest körüli agglomerációban az újszülöttek erdeje program keretében, amely a jövő generációk egészséges környezetének megteremtését és az ország klímasemlegességi céljainak elérését egyaránt szolgálja, írta weboldalán a társaság.

Kapcsolódó
Minden újszülött után fát ültetnek a Jövő Sétányán Töttösön
Egy feledésbe merült gyönyörű hagyomány éled újjá.

A kormány a 2020-ban elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben fogalmazta meg azt a szándékát, hogy 2030-ig minden évben legalább 10-10 facsemetét ültet az országban születendő gyermekek után.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium együttműködésében 2020 őszétől, tíz éven keresztül, minden évben, országosan mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti az állami erdőgazdaságok részvételével.

Így minden megyében létrejön az „Újszülöttek erdeje”, ahol az új facsemeték számát a Központ Statisztikai Hivatal által közzétett születési adatok határozzák meg

– olvasható a közleményben.

A két tárca együttműködésének eredményeként 2020-ban az ország klímakvóta értékesítési bevételeiből forgattak vissza mintegy kétmilliárd forintot az Újszülöttek Erdeje Program kialakítására és további állami erdőtelepítésekre.

Pest megyében 2018-ban több mint 27 ezer újszülött látta meg a napvilágot, így a Pilisi Parkerdő a program keretében közel 26 hektár erdőtelepítés kivitelezési munkáit végezte el az elmúlt hónapokban Budajenő, Nagykovácsi, Visegrád, Ráckeve, Pomáz, Pécel és Galgamácsa térségében.

Elsősorban kocsányos és kocsánytalan-tölgyet, valamint csert ültettek, de a változatos erdőkép, a biológiai diverzitás érdekében egyéb fafajokkal – például vadgyümölccsel, juharral, kőrissel – elegyítették az állományt.

Az őshonos, a klímaváltozás hatásainak hosszú távon ellenálló fafajok telepítésével nemcsak a Pilisi Parkerdő által kezelt erdők területét, hanem természetességét, táji léptékű diverzitását, élőhelyi változatosságát is növeltük

-mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő szóvivője.

Kapcsolódó
Minden újszülött után fát ültetnek a Jövő Sétányán Töttösön
Egy feledésbe merült gyönyörű hagyomány éled újjá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!