Pécs Aktuál
Virágzó vidékünk

Mikulás sapkát kaptak a pécsi szobrok

A magasabbak szobrokat nem öltöztették fel.

A sajátos pécsi hagyomány 2008-ban indult, amikor lelkes pécsi egyetemisták Mikulás-sapkát húztak néhány belvárosi köztéri szoborra. Az akció eleinte illegális volt, majd néhány év után már a Biokom húzta fel a sapkákat az alkotásokra, írta a Pécs Aktuál.

Kapcsolódó
Csokimikulásban nagyhatalom vagyunk
Évente több millió, hivatalos nevén „üreges formacsokoládé figurát” értékesítenek Magyarországon.

Eleinte 2-3 hallgató járta hajnalban a várost, egyikük süvegelte a szobrokat, a többiek pedig figyelték, hogy jönnek-e a rendőrök. Az akció kiötlőinek nem volt különösebb üzenetünk, csak jó dolognak tartották, hogy ha felébrednek a pécsiek, akkor csupa Mikulás-sapkás pécsi szobrot lássanak.

Volt olyan év, hogy 40 szobor kapott piros süveget december 6-án

– olvasható a portálon.

Korábban a városháza kérésére nem minden szoborra került sapka, így az aradi vértanúkra, a szentekre és az egyházi méltóságokra nem húztak sityakot.

Idén sapkát kapott többek között Csontváry Kosztka Tivadar, Kodály Zoltán, Batthyány Lajos, Deák Ferenc, Széchenyi István, Opris Péter és a Zsolnay-szobor alsó emberalakjai

– írták.

Korábban a magasabb szobrok is kaptak sapkát, de egy ideje már nem használnak darusautót, így nincs sapkája Hunyadi Jánosnak, Kossuth Lajosnak és Zsolnay Vilmosnak.

Innováció és környezetvédelem kéz a kézben jár a német fővárosban. Berlin sokat tesz azért, hogy klímabarát, innovatív, élhető célponttá váljon, és az eddig elért eredményeit nem rejti véka alá. Turistaként számtalan egyedülálló programot kínál fenntarthatóság témában.
A magyar ember szívéhez legközelebb álló folyó a Duna – ezzel talán minden magyar egyetért. Tudjuk, hogy a németországi Fekete-erdőből ered, de vajon ismerjük-e azokat a német városokat, amelyeken mondhatni még fiatal folyóként áthalad? Ha úti célnak Regensburgot jelöljük ki, akkor nemcsak a folyó növekedésének, hanem a magyar és európai történelemre hatással bíró események helyszínének is nyomába eredhetünk.