Virágzó vidékünk

Erdősítéssel harcolnak a klímaváltozás ellen

Ipoly Erdő Zrt/Facebook
Ipoly Erdő Zrt/Facebook
Összesen közel 170 hektárnyi területen létesít új erdőt az Ipoly Erdő Zrt.

12 év alatt, összesen közel 170 hektárnyi területen létesít új erdőt az Ipoly Erdő Zrt., ezzel is tesznek a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért, tájékoztatta a társaság az MTI-t.

Korábban már megkezdett 66 hektár erdőtelepítés után 2020-2021-ben, az Országfásítási Program keretén belül 13 hektárnyi erdő létesült, és önerős telepítésként további 14 hektárral bővült az erdőgazdaság által gondozott erdők területe.

Kapcsolódó
514 településen 14 ezer fát ültetnek el az országban
Elkezdődött a településfásítási program őszi ültetési időszaka.

Jövőre az országos program keretében további 40 hektár telepítést végez az Ipoly Erdő Zrt., és mintegy 36 hektár új erdőt terveznek létrehozni kormányzati forrásból is

– mondta el Kovács Márton, a társaság főmérnöke.

A klímaváltozás hatásainak csökkentése, természetes környezetünk megóvása, gyarapítása az erdészek kiemelt feladata, ennek pedig fontos eszköze az erdők területének növelése, valamint természetességük, változatosságuk fokozása.

A Nógrád és Pest megyében működő erdőgazdaság az elmúlt bő évtizedben 200 hektárt meghaladó idegenhonos faállomány helyén hozott létre természetközeli erdőt, emellett közel 400 hektár erdőterületen szorította vissza az idegenhonos fafajok invazív terjedését.

Vidékfejlesztési pályázatok segítségével – amennyiben kedvező elbírálásban részesülnek – lehetőségük lesz idegenhonos fafajú erdők átalakítására őshonos állományokká, valamint a természetszerű állományokba inváziós módon betelepülő idegen fafajok visszaszorítására több száz hektárnyi területen. Ezekkel a beavatkozásokkal az erdőállományok ökológiai ellenálló képessége visszaáll a természetes állapotra.

Az Ipoly Erdő munkatársai az elmúlt másfél évben a Településfásítási Programban több mint 50 településen is segítséget nyújtottak, közel 800 új fa teszi zöldebbé, élhetőbbé a környezetet.

Kapcsolódó
2012 óta 445 millió fát ültettek el egy kínai tartományban
A hét év fásítási akcióiban 76,6 millió önkéntes vett részt.
Olvasói sztorik