Virágzó vidékünk

Madárszenzáció a Szigetközben

Szalai Gábor
Szalai Gábor
Mindig érdemes kilátogatni a természetbe.

December 11-én este az MME Kisalföldi Csoportjának néhány tagja Dunaszeg külterületén egy igen ritka madarat észlelt, ami eddig mindösszesen hétszer fordult elő hazánkban, írta az MME Kisalföldi Csoport Facebook posztjában.

A kuhi ragadozómadár, ami főleg Afrika és Ázsia trópusi, illetve mediterrán klímájú területein él. Európában csak az Ibériai-félszigeten és Dél-Franciaországban költ, de észak felé folyamatosan terjeszkedik. Kisemlősökkel, madarakkal, hüllőkkel, nagyobb rovarokkal táplálkozik.

Kapcsolódó
Madárszenzáció a szegedi Fehér-tónál
A fajnak 2019-ig mindössze 15 megfigyelési adata volt országosan.

A megfigyelt ritka példányt egy nádas-bokros terület felett látták, egészen sötétedésig. Az éjszakát ott helyben, egy nagy nyárfán töltötte, így a másnap korán érkező madarászok még láthatták, ugyanis a találás másnapján a viharos erejű szélben alig mutatta magát. A délelőtt folyamán egy szomszédos legelőn még látni vélték, de utána már nem került elő.

A madarászok a kuhi keresése közben két hósármányt is találtak, amely szintén új madárfaj a Szigetközön.

Kaposvári Marcell

A hósármány egyike, az eurázsiai térség legészakibb elterjedésű sármányfajainak. Költőterületének déli határai körülbelül egybeesnek a tundra-tajga határvonalával. Vízpartokon, kopár, sziklás területeken, zuzmóval borított földeken, de akár településeken is költ ezeken a messzi északi tájakon.

Érdekes belegondolni, hogy déli, afrikai elterjedésű faj és egy tundrán költő faj a Szigetközben találkozhatott.

A kiemelt képen a Magyarországon elsőként talált példány látható, 2012 Csákvár. A Szigetközben talált példányról nem sikerült jó minőségű képet készíteni.

Kapcsolódó
Madárbaráttá alakították a Debreceni Egyetem Szolnoki Campusát
Öt hektáron negyven madárodút, tíz denevérházat, madáritatókat és két méhlegelőt helyeztek ki.
Olvasói sztorik