wikipedia,com
Virágzó vidékünk

Korallok és bálnák otthona a világ harmadik legnagyobb örvénye

A legenda szerint egy boszorkány varázsolta, hogy megvédje Skóciát egy gonosz kalóztól.

Heves örvény kavarja a vizet a skót Jura és Scarba szigetek között, ami erős árapályáról és állóhullámairól híres. A megfelelő dagályhelyzetben kialakuló Corryvreckan-örvény a világ harmadik legnagyobb örvénye, épp olyan legendás, mint amilyen lenyűgöző.

Az örvényt legendák övezik. Az egyik szerint egy norvég hercegről kapta a nevét, aki egy skót hercegnő iránti szerelmét próbálta bizonyítani, miután apja azt a kockázatos feladatot adta neki, hogy három éjszakán át tartsa a csónakját az örvényben, írja az Atlas Obscura.

Kapcsolódó
Ez a világ legnagyobb sajtszeletelője
Hét méter magas és rögtön kettő van belőle.

Egy másik legenda egy gonosz ír kalózról mesél, akinek a helyi tengeri boszorkány belelátott a szívébe, amikor hajója elhaladt mellette. A boszorkány megidézte az örvényt, hogy megvédje Skóciát a kalóz aljas útjaitól, és a végzetébe küldte.

Az örvény létezésének valódi oka kevésbé fantasztikus, bár nem kevésbé érdekes. Az erős atlanti áramlatok és a szokatlan víz alatti domborzat – egy mély árok és egy emelkedő szikla együttesen – különösen intenzív árapály-versenyt és örvényt idéznek elő. A víz felfelé kényszerül, amikor nekiütközik a sziklának, hatalmas, kavargó hullámokat okozva. Néha különösen viharos időben az örvény által keltett zaj több kilométer távolságból is hallható.

Az áramlat menedéket nyújt a korallok és a szivacsok, valamint a különféle kagylók számára. Ez viszont nagyobb állatokat, például delfineket és bálnákat vonz a területre, aminek jelenleg vizsgálják különleges természetvédelmi terület minősítését.

Kapcsolódó
Öt program hűvösebb időkre, amit a gyerekek is imádni fognak
A gyerekeket nem mindig könnyű lenyűgözni, de ezekkel a kirándulóhelyekkel nem lőhetünk bakot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!