facebook/Szőrös és Kisjuhász Kertészet
Virágzó vidékünk

Véget ért a szezon az ország egyetlen citromfarmján

A szezon utolsó tanyatúrájára kerül sor a lajosmizsei birtokon.

Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonöt éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, jelenleg övék Magyarország egyetlen citromfarmja.

Kapcsolódó
A magyar citromnak nincsen párja: virágba borult a lajosmizsei ültetvény
A november-decemberi szüretkor szinte már a ládába szedéskor gazdája van szinte minden egyes gyümölcsnek.

A családi vállalkozás 1987-ben kezdett szamócával foglalkozni, később virágokkal próbálkoztak, majd a paradicsom vette át a főszerepet. 2010-ben visszaálltak a szamócára, miközben elkezdődött a mára virágzó citromültetvény telepítése.

A házaspár citromait több helyen lehet kapni az országban. A korszerű fóliasátorban, biológiai növényvédelemmel termesztett lajosmizsei citrom akár egy hónapig is eláll a hűtőben.

Lédús, kellemesen savanyú, ízletes gyümölcs. A héja kezeletlen, így megehető, reszelhető

– írják ajánlójukban.

Napjainkra évi több tonna citromtermésnél tartanak. Rendszeresen szerveznek tanyatúrákat az ültetvényre, melyeken elmondják a citromtermesztés fortélyait, bemutatják a dzsemkészítés menetét.

A citromszezon utolsó tanyatúrájára január 8-án 11 órai kezdettel kerül sor, amikor a kertészet bemutatása mellett dzsemet készítenek. A vendégek láthatják a folyamatot, mi kerül bele, lehet kóstolni a fázisok között és véleményt mondani.

A mintegy másfél órás, ingyenes programra szeretettel várják az érdeklődőket.

A tanyatúra után néhány hónapra bezárják a kertészetet a látogatók előtt, elkezdik a felkészülést a tavaszi szamóca szezonra.

Kapcsolódó
39 éves citromfa roskadozik a gyümölcstől egy sárvárhoz közeli portán
Akkora, hogy mozgatásához 2-3 markos legény, 2 évenkénti átültetéséhez pedig csörlő szükséges.