Virágzó vidékünk

Öreg és beteg fákat vágnak ki a siófoki strandokon

illusztráció/wikimedia commons
illusztráció/wikimedia commons
Balesetet okozhatnak, ágaik könnyen letörhetnek, a korhadt törzseik miatt akár ki is dőlhetnek.

Siófokon minősített favizsgáló mérte fel a Balaton-parti Kft. kezelésében lévő strandi területek fáinak állapotát, a fürdőzők és a tó partján sétálók biztonsága érdekében fakivágás is indokolt, írta a siofok.hu.

Kapcsolódó
Megtiltották a fakivágást Csopakon
A madarak költési időszakban, 2021. március 1. és augusztus 31. között tilos fát kivágni a településen.

Az utóbbi években tapasztalható egyre hevesebb időjárási viszonyok miatt a Balaton-parti Kft. – mint a terület kezelője – elvégeztette a Balaton-partján található fák állapotának felmérését, amelyet szakértőre bízott. A helyzetfeltárás célja az esetleges balesetveszély elkerülése, a fürdőzők, arra sétálók testi épségének megóvása volt.

A vizsgálat megállapította, hogy a fafajok zöme idős, többségük 50 év feletti és beteg. Ezek balesetet okozhatnak, ágaik könnyen letörhetnek, a korhadt törzseik miatt akár ki is dőlhetnek

– olvasható a városi önkormányzat weboldalán.

Ahol a gallyazás, egyéb kezelés elegendő, ott ezt az eljárást alkalmazzák, ahol viszont nincs más megoldás, a kivágás mellett döntenek. Utóbbi esetben természetesen a visszapótlásuk kötelező.

Az önkormányzat számára fontos a város természeti értékeinek megóvása. A lakosságot és ide érkező vendégeket ezúton is kérjük, hogy óvják a kiültetendő facsemetéket, hogy azok mihamarabb árnyat adhassanak a strandi területeken

– írják a közleményben.

Kapcsolódó
Megfiatalítás miatt vágták ki a Bükkben a 180 éves erdőt
A természetvédelmi hatóság engedélyezte.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik