Virágzó vidékünk

Milliárdokat fordítanak a szabadstrandok fejlesztésére

Ötvös sándor
Ötvös sándor
Cél, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon.

Országszerte újabb közel 90 fejlesztés valósulhat meg a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nemrég zárult strandfejlesztési pályázatának köszönhetően, 40 beruházás finanszírozásáról már döntés is született, olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében.

Kapcsolódó
Mediterrán hangulatú szabadstrand nyílt a szegedi Tisza-parton
Szlogen is született: a Lapos magasan a legjobb!

A program újabb ütemében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a kormány támogatásával összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból újulhatnak meg a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, valamint a Duna és a Tisza mentén található strandok.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben indította el a Kisfaludy Strandfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon. A több lépésben megvalósuló fejlesztések eredményeként országszerte európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják a látogatókat

– írták a közleményben.

A támogatássorozat első négy ütemében már 114 szabadvízi strand jutott 12 milliárd forint támogatáshoz. Az idén január közepén lezárult pályázat keretében pedig mintegy 90 fejlesztés valósulhat meg, 40 finanszírozásáról már döntés is született.

A kiírás elsősorban az akadálymentesítést, a hozzáférhetőséget, valamint a család- és látogatóbarát szolgáltatások kialakítását célozta. Az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztések esetében továbbra is kiemelt figyelmet kap az alapszolgáltatások minőségének emelése, így többek között a vizesblokkok és az öltözőkabinok megújítása, a vízbejutás feltételeinek javítása.

A most rendelkezésre álló forrásból zöld felületek újulhatnak meg, de lehetőség nyílik ingyenes wifi kiépítésére, árnyékolók és utcabútorok telepítésére is.

Kapcsolódó
Csak három kutyás strand van a Balatonnál
Évről évre egyre nagyobb az igény a minőségi kutyás strandok és kutyás fürdetőhelyek iránt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik