Virágzó vidékünk

A bakonyi falu, melynek saját dala van

"Zöld a vidék, közel az ég, lábunkhoz bújt a messzeség" - szól a tésiek dala.

Tés a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő települése 465 méter tengerszint feletti magasságával, s ha az ember a falu nevét hallja, bizonyára elsőként a település fő látványossága, a Dunántúlon ritkaságnak számító két szélmalom jut az eszébe.

Kapcsolódó
Évszázadokon át harcoltak a bakonyi szelekkel a tési szélmalmok vitorlái
Jellegzetességük, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük pedig a hatvitorlás szárny.

Fodor-Bödös István polgármester első megközelítésben azt vallja, hogy Tés közelebb van az éghez, mint másutt a környéken.

A Tési-fennsíkon 465 méteren mindenkinek lehetősége nyílik magasabbra jutni, hiszen mindegyik közeli községnél legalább háromszáz méterrel magasabban lakunk

– mondta a Veol érdeklődésére a faluvezető, hozzátéve: más ott a klíma, jellemzően négy-öt fokkal alacsonyabb az érzékelhető hőmérséklet, mint máshol, télen, nyáron egyaránt.

A turistacsalogatóként nyilatkozó polgármester szerint ez előny a nagy kánikulák idején, hiszen elviselhetőbb a tikkasztó hőség.

A Nap is másképp süt a faluban, környékén, különlegesek a fényviszonyok. Aki járt már itt, tanúsíthatja, hogy ebben nincs semmi túlzás, ez jelzi, szinte más világba érkezik meg, aki Tésre eljut

– hangsúlyozta Fodor-Bödös István.

Szavait erősítendő, “Átölelt vidék” címmel saját dalt is készített a Veszprém megyei falu. Hrutka Róbert zenéjére Lackfi János írta a szöveget, a dalt helyi lakosok adják elő.

Zöld a vidék, közel az ég, lábunkhoz bújt a messzeség

– csendül fel a szerzemény, mely valóban csalogatóan hat azoknak, akik Tésre szeretnének látogatni.

Kapcsolódó
700 gyermek virtuális kórusa énekelte a remény dalát: "amint itt a hajnal, győzni fogok"
A YouTube-on már több mint  negyedmillióan tekintették meg a "remény nagyköveteinek" előadását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!