Virágzó vidékünk

Óvják a helyi erdőt, védettséget kapott Győr tüdeje

Évente közel negyvenezren látogatnak ki a győri Püspökerdőbe, ennek ellenére a nagyváros melletti csodás természeti környezet többször veszélybe került az elmúlt években. Most a városvezetés védettség alá helyezte.

A város melletti Püspökerdőt a helyiek csak Győr tüdejeként emlegetik. A közel 250 hektáros rengeteg igazi felüdülési pont a nagyváros lakóinak. Séta, kirándulás, futás és egyéb más, szabadidős mozgás és kikapcsolódás színtere.

A most életbe lépett helyi védettséggel a terület megóvása lett a legfontosabb szabály

– tájékoztatott a Győr Plusz.

Fotó: orszagalbum.hu / Kiss Kata

Dr. Dézsi Csaba András, a város polgármestere és az érintett hatóságok a héten ki is helyezték a védettségről tájékoztató táblákat az erdőbe. A civilben szívsebész polgármester a helyi sajtónak kiemelte:

Évente 30-40 ezer ember látogat ki ide. Nemcsak sétálni, kerékpározni, piknikezni, de egészségügyi sétákat tenni is jó dolog itt. De a győriek szívéhez nőtt Püspökerdő a korábbi években már többször veszélybe került, beépítéssel, fakivágással fenyegették. A városépítés korábban a vállalkozók befolyása alatt állt. Mostantól az a fontos, milyen városban szeretnénk élni, és ahhoz kell igazítani a vállalkozók terveit.

Több más erdő is a bizottság látókörébe került Győr környékén és védettséget kaphat, vagy már kapott is. Az egyik ilyen a győrszentiváni Szentiváni Tölgyes, ami szintén a Püspökerdőhöz hasonló szerepet tölt be a város másik szélén.

A helyi védettséggel az erdő kezelésében is nagyobb hangsúly kap a természeti értékek minden szempontú megvédése és gyarapítása a területet kezelő erdészet számára is.

A városban nemrég környezetvédelmi bizottság is alakult, azért, hogy ez a terület nagyobb hangsúlyt kapjon a fontos iparral bíró megyeszékhelyen.

Kapcsolódó
Győr a vizek és az életre kelt történelem városa
Aki először látogat Győrbe, azt érezheti, hogy ez a város egy kapu. A történelmi belvárosban bolyongva, a barokk házak között megnyílik a múlt és könnyen lehet, hogy egy nap is kevés egy kiadós, romantikus sétára. Megpróbálunk most egy kis útbaigazítással szolgálni!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik